Annons:

Kokmans tuffa väg till framgång: ”Det var inte så kul med hockey”

Viktor Kokman spelade i kvalserien till HockeyAllsvenskan med Borlänge förra säsongen. Nu vill han göra om samma bedrift med Vimmerby. Foto: Linus Johansson

Kokmans tuffa väg till framgång: ”Det var inte så kul med hockey”

Förra säsongen gjorde Viktor Kokman stor succé i Borlänge. Men tro inte att hockeylivet alltid varit en dans på rosor för Vimmerby Hockeys målvaktsförvärv. – Jag var i princip aldrig fräsch i kroppen. Det var inte så kul med hockey då, säger Viktor Kokman om sitt sista år i HV71.

Annons:

23 år gammal har Norrköpingskillen Viktor Kokman redan hunnit med en hel del som hockeyspelare. Karriären tog fart i Vita Hästen, men i samband med att Kokman skulle börja gymnasiet gick flyttlasset till Nässjö.

– Sen ringde HV71 efter mitt första år i Nässjö. Och det var egentligen mitt mål från första början så valet att byta klubb till det andra gymnasieåret var inte särskilt svårt, säger Viktor Kokman och bjuder på ett av många leenden under intervjun.

Stora uppoffringar

Viktor Kokman stannade i den småländska storklubben i fem säsonger. En tid som gav honom mycket erfarenhet, men som definitivt inte alltid var glamourös.

De två sista åren tillhörde målvakten Jönköpingsklubbens A-trupp. År ett blev Kokman utlånad till Troja/Ljungby och under det andra året blev det en del spel med HC Dalen.

– Det andra året var jag med och tränade med A-laget mer eller mindre hela tiden, säger Viktor Kokman.

En dröm för en 21-åring, givetvis. Men samtidigt innebar det också stora uppoffringar.

– Det var långa dagar. På morgonen tränade jag fys och sedan gick jag på is med HV. I mångt och mycket handlade det om att vara tillgänglig om Gustaf Wesslau eller Erik Ersberg ville byta. Efter det kunde det bli ännu mera fys och på kvällarna tränade jag med Dalen. Det krävdes en hel del och jag var i princip aldrig fräsch i kroppen under den säsongen.

”Det var en stor grej”

Viktor Kokman tar en klunk kaffe och fortsätter att berätta om den tuffa tillvaron.

– Ena dagen kunde jag sitta på bänken i en bortamatch mot Färjestad och nästa dag kunde jag sitta på bänken i Olofström. Det var tufft mentalt.

Under tiden i HV71:s A-lag blev det två inhopp i SHL.

– Jag lärde mig ändå mycket av att vara med i ett SHL-lag en hel säsong. Det var en stor grej. Men till slut var det inte så kul med hockey, kan jag säga. Egentligen var det först förra säsongen som jag kunde känna att den tiden hade gett mig något.

Tokhyllades

Förra säsongen, ja. Viktor Kokman valde spel med Borlänge i division ett. Ett lag som på förhand inte gavs någon chans alls att vara med långt fram i kvalet mot HockeyAllsvenskan. Verkligheten blev en helt annan. Borlänge skrällde sig hela vägen till kvalserien och Viktor Kokman tokhyllades.

– Det var kul att få uppskattning på det viset som jag fick. Speciellt efter den säsongen jag kom ifrån. Jag var inte längre någon som bara satt på bänken i HV. Men det var ju inte så att jag var den enda anledningen till att det gick bra för Borlänge. Man kan säga att både jag och laget växte in i det.

Trodde på Leksand

Trots succén i Borlänge valde Viktor Kokman att lämna för Vimmerby.

– Efter säsongen i Borlänge trodde jag att jag skulle komma vidare och jag var inställd på att inte vara kvar där. Under slutet av säsongen blev jag överskriven till Leksand och hade de varit kvar i Allsvenskan hade jag troligtvis hamnat där. När det inte blev något med dem kollade vi runt i Allsvenskan, i Norge och alla andra möjliga utvägar. Mitt i allt så ringde Vimmerby. Jag såg den södra division ett-serien som ett kliv uppåt och Stolt (Daniel, sportchef) presenterade en bra bild av klubben. Samtidigt trivdes jag väldigt bra i Borlänge och fick tänka över mitt val både en och två gånger. Till slut blev det ett rent egoistiskt beslut.

”Gick runt och var nervös”

Viktor Kokman var medveten om att Borlänge skulle få behålla stora delar av truppen. Samtidigt var han en av de första att skriva på för Vimmerby.

– När jag skrev på för Vimmerby tänkte jag att nu får jag hålla tummarna för att de för ihop det här. Jag gick faktiskt runt i Borlänge och var nervös, säger Kokman och skrattar. Sen när det började droppa in bra namn kändes det skönt.

Hård konkurrens

Viktor Kokman kommer i Vimmerby att konkurrera med tre år yngre Mattias Magnusson om platsen mellan stolparna. På försäsongen har de stått tre matcher vardera och båda har gjort det bra.

Hur ser du på konkurrenssituationen?

– Jag tycker inte att någon av oss har gjort en dålig match under försäsongen. Det är klart att jag vill spela och det vill ju Magnusson också. Men jag kan inte fokusera på vad han presterar på träningar och matcher eller vad Jeff (Hällegard, tränare) tänker. Jag har bara fokus på vad jag kan göra, ingenting annat. Sitter jag på bänken kommer jag hoppas att Magnusson gör en bra match och pusha laget för att vinna. Det är det som räknas i slutändan.

Drömmer om en ny succésäsong

Med succésäsongen med Borlänge i färskt minne vågar Viktor Kokman hoppas på något liknande med Vimmerby.

– Det är klart att jag vågar drömma om det. Det känns inte alls omöjligt att vi ska kunna göra något liknande. Sen är det en lång väg, man ska ha lite tur och mycket ska stämma.

Ser du någon likhet mellan lagen?

– Sättet vi spelar på i Vimmerby är ganska likt det jag var med om i Borlänge förra året med en väldigt bra defensiv. Som målvakt har jag fått många tacksamma lägen. Jag har inte känt mig som värsta hjälten, men ändå varit nöjd, säger Viktor Kokman.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt