Annons:

SVÄRD VAR HISTORISK I TVÅ TIMMAR – YDRE-FÖRARE VANN EFTER OMKÖRNING

Niclas Karlsson från Ydre MK vann Semesterracets seniorklass efter många om och men då finalen fick köras om efter en inlämnad protest från första finalheatet. Foto: Ossian Mathiasson

SVÄRD VAR HISTORISK I TVÅ TIMMAR – YDRE-FÖRARE VANN EFTER OMKÖRNING

I två timmar var Tobias Svärd historisk som den första föraren att vinna seniorklassen i Semesterracet vid fyra tillfällen. Sedan kom beskedet från domartornet: A-finalen skulle köras om. När krutröken lagt sig stod istället Niclas Karlsson, Ydre MK, som segare för första gången.

– Det känns jätteroligt, men det har inte riktigt sjunkit in än eftersom det blev lite speciellt, säger Niclas Karlsson.

Annons:

Det blev en minst sagt speciell avslutning på Semesterracet. När alla trodde att Tobias Svärd hade vunnit seniorklassen för fjärde gången väntade istället en parodi på ett par timmar. Samtidigt som besökarna lämnade Gnagaredalen lämnade Johan Ingemarsson in en protest mot den svartflagg som han tilldelats i finalen. En svartflagg som många redan från början tyckte var mycket märklig.

Efter nästan två timmars diskussioner kom beslutet: seniorernas A-final skulle köras om. Tilläggas ska att det under tiden även behandlades en protest från damernas A-final.

Fixade till bilen

I omstarten kom fem förare till start och snabbt försvann både Måns Örum-Gad och Johan Ingemarsson. Vinnare för första gången i Semesterracets seniorklass blev istället Ydre-föraren Niclas Karlsson, som var säkerheten själv i omstarten. Tobias Svärd fråntogs sin historiska fjärde titel i Vimmerby och slutade istället tvåa. Trea blev Petri Häggman.

När Niclas Karlsson ska ta oss igenom det som hänt låter det så här:

– För min del har bilen inte riktigt funkat på hela veckan. Vi har skruvat och skruvat och jag var väl inte särskilt positiv när jag åkte ut till A-finalen, den första A-finalen alltså. Jag tänkte att jag får väl försöka, men det blev inte långvarigt utan det var en startraka och sen var jag sist så det var bara att åka med. Det lossnade ett bromsok och lite för mig så det var inte mycket att göra.

– Sen blev det lite konstigt och långdraget med protesten och vi visste inte riktigt vad som skulle hända. Men vi fixade till bilen i alla fall för säkerhets skull och det skulle ju visa sig funka bra.

Vad kände du under de nästan två timmarna som det tog?

– Man vet ju inte, det är klart att man försöker vara laddad och tänka att nu kanske man får en chans till. Jag har inte varit med om att en protest har tagit så här lång tid att behandla tidigare. Jag vet inte alls varför det har tagit så lång tid, men de har säkert gjort det bästa de kan.

Svärd närmade sig

När beslutet om att köra om heatet tagits samlades förarna vid domartornet för att få informationen.

Var alla överens?

– Ja, alla hade nog sett att det var så det skulle vara. Det var nog inte mycket att diskutera. Tobias (Svärd), som vann första försöket, protesterade ju inte heller.

Berätta om den ”andra” A-finalen.

– Jag kände att jag fick iväg bilen bra i starten och var rätt taggad. Sen låg Petri efter mig och var duktig på att hålla tillbaka ”Tobbe”. Sen kom han (Svärd, reds. anm.) på sista varvet när jag inte riktigt kunde hålla ifrån. Jag tror att han tog in lite på gulflaggan egentligen, men det hade jag nog också gjort i samma läge. Det var inte mycket marginal vid målgång. Jag såg honom förvisso inte, men jag kände honom.

Hur känns det nu?

– Det känns jätteroligt, förstås. Jag har åkt A-final här många gånger tidigare. Jag har varit i ledning två gånger med ett varv kvar och bilen har gått sönder båda gångerna. Man kan väl säga lite att det jämnar ut sig. Det var skönt, men det har inte riktigt sjunkit in än eftersom det blev lite speciellt, säger Österbymobon Niclas Karlsson.

Ingen större glädje

När vi pratade med Tobias Svärd efter hans seger i det första final-försöket var det inte en Svärd som visade någon större glädje.

– Jag vann men hade hoppats kunna fira på ett bättre sätt än efter en svartflagg på Johan och att brorsan (Marcus Svärd) snurrade. Egentligen ska jag inte vinna med bilen som den var nu, men med lite tur så gick det vägen, sa Svärd då.

Sedan fråntogs han alltså sin historiska fjärde titel. I kväll är det istället Niclas Karlsson som får fira en seger i Sveriges största folkracetävling.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt