Annons:

Romansbedrägerierna ökar igen – här är bästa råden

Var uppmärksam på om en flirt vill låna pengar, tipsar SSF. Foto: Pixabay

Romansbedrägerierna ökar igen – här är bästa råden

Under augusti i år anmäldes 110 romansbedrägerier i Sverige, vilket är en ökning med 37% jämfört med juli, uppger Stöldskyddsföreningen. I region Syd är siffran ännu högre, här uppmättes hela 94% ökning.

Annons:

Under pandemin har nätdejtingsajterna varit platsen framför andra för den som söker närhet, men allt oftare dyker användare upp som har pengar i sikte snarare än kärlek. Snittkostnaden för ett romansbedrägeri är runt 350 000 kronor, uppger polisen.

Tal om pengar – en varningssignal

Att skilja en profil som söker kärlek från en som vill lura av en pengar kan vara svårt, menar Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott på Stöldskyddsföreningen, men det finns varnande detaljer att vara uppmärksam på:

– Var väldigt försiktig när du inleder ett förhållande över nätet, kommer pengar på tal så ska du nog dra öronen åt dig och vara ifrågasättande, ta gärna hjälp av en vän eller bekant som kan se detta från en objektiv synpunkt.

Just lån eller skickande av pengar är ett starkt varningstecken. Många som får frågan kanske låter bli första gången, men en skicklig romansbedragare ger sig inte utan vidhåller kontakten och visar förståelse ända fram tills offret ger med sig.

SSF tips för att undvika romansbedrägerier:

 • Uppmärksamma typiska drag för en romansbedragare, såsom statusyrken, konstlade formuleringar eller slarvigt språkbruk.

• Sök på bild och namn!

• Skaffa en objektiv bild av situationen, exempelvis genom att be om hjälp från en oberoende person.

• Att bli ombedd att skicka pengar är ett starkt varningstecken för att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök.

• Har du blivit drabbad så polisanmäl alltid.

Annons:

Henrik Nestor

henrik@henriknestor.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt