Annons:

Nationellt prov har läckt ut på sociala medier –

Det nationella provet i svenska och svenska för andraspråk för elever i årskurs nio ska ha läckts på sociala medier. Barnen på bilden har inget med de läckta proven att göra. Foto: Vimmerby kommun

Nationellt prov har läckt ut på sociala medier – "Allvarligt"

Det nationella provet i svenska och svenska som andraspråk i årskurs nio har spridits på sociala medier. Det har bekräftats av Skolverket.
– Det är mycket allvarligt att provet läckt ut, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) till Aftonbladet.

Annons:

Skolverket gick på torsdagskvällen ut med ett pressmeddelande om att årets nationella prov i svenska har läckts på sociala medier. 

Provet ska skrivas av Sveriges niondeklassare på fredagen. 

Skolverket vill med pressmeddelandet uppmärksamma skolor på att bilder av provet har skickats mellan elever på Snapchat. 

Misstänker en skola att provet har läckt och att elever känner till uppgifter i delprovet kan de besluta att använda ett ersättningsprov i stället. Tar rektorn ett sådant beslut gäller det samtliga elever på skolan. 

Skolinspektionen har också informerats om den eventuella läckan. 

– Vi fick information om detta i eftermiddags och vi får tar ställning till vilka åtgärder vi ska ta, till exempel om detta är något som ska utredas, under morgondagen. Mer kan jag inte säga nu, säger Carina Larsson, presschef på Skolinspektionen, till SVT. 

"Mycket allvarligt"

Skolverket uppger i pressmeddelandet att eleverna inte kan få något samlat betyg på provet, om det utskickade ersättningsprovet används.

”Om skolan använder ersättningsprovet kan läraren vid bedömningen inte väga samman resultatet med delprov A. Elever får inget provbetyg, men resultatet kan ändå användas som stöd för lärarens bedömning och betygssättning”, skriver myndigheten.

Enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet ska ersättningsprovet också ha spritts bland elever. Något som Skolverket inte har någon kännedom kring. 

I en kommentar säger gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström (S) att det är mycket allvarligt att proven läckt ut.

– De nationella proven är viktiga för eleverna och för betygsättningen. Det här drabbar alla elever som kämpar och sliter och alla lärare som följer reglerna. Om provet hanteras enligt reglerna ska detta inte hända.

Vår tidning har inte fått några uppgifter på att provet ska ha spridits bland elever på Vimmerbys högstadieskolor. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt