Annons:

Blodstoppare till ukrainska armén tillverkas i Hultsfred:

Additivt Teknikcenter i Hultsfred håller just nu på att tillverka blodstoppare till ukrainska armén. Foto: Privat

Blodstoppare till ukrainska armén tillverkas i Hultsfred: "Självklarhet att hjälpa till"

Additivt Teknikcenter i Hultsfred har ännu en gång ställt om sin produktion. Nu tillverkas 100 000 blodstoppare till ukrainska armén.  
– Vi tycker att det är en självklarhet att hjälpa till i denna svåra stund. Vi önskar att vi kunde göra mer, säger Joakim Svensson, platschef på Additivt Teknikcenter. 

Annons:

Den ukrainska militären är i akut behov av 100 000 tourniquets som används för att stoppa blödningar vid skottskador. 

Additivt Teknikcenter fick under torsdagseftermiddagen frågan om de kunde tänka sig att tillverka detaljerna som sitter i blodstopparen, vilket de tackade ja till. Textilfabriker i Ukraina står redo att sy remmar och kardborreband till de blodstoppare som ska 3D-printas och skickas till det krigshärjade landet. Flera servicebyråer och 3D-printare hjälper till med ordern. 

– Vi har tidigare snabbt ställt om produktionen för att hjälpa omsorgen i kommunen samt Region Kalmar län. Då var det under pandemin då stora mängder av visir behövdes för att skydda personal och brukare. Nu gäller det blodstoppare och den ukrainska armen vädjar om 100 000 blodstoppare som ska printas fram, säger Joakim Svensson, 

Blodstopparna kan hjälpa till att rädda liv för såväl skadade militärer som för civilbefolkningen. Förbandet består av tre delar: en klämma, ett handtag och ett spänne. De ska printas i lager om 0,2 millimeter med 100 procents infill, sex-sju väggar och i antingen mörkgrått eller svart material. Stödstrukturer behövs för att printa klämma och spänne. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt