Annons:

Stor flyktingvåg kan vänta – kommunen ska nyttja Vimmerby Tillsammans-konceptet

Kommunen berättade på en digital pressträff att man ska nyttja Vimmerby Tillsammans-konceptet.

Stor flyktingvåg kan vänta – kommunen ska nyttja Vimmerby Tillsammans-konceptet

Vimmerby Tillsammans-projektet kommer bli en avgörande faktor i kommunens arbete med flyktingar från Ukraina. Ett möte ska hållas inom kort.
– Då ska vi bjuda in engagerade men också nya aktörer, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

På fredagen tog kommunen beslut om att börja iordningsställa det tidigare asylboendet i Storebro för att bli evakueringsboende för flyktingar från Ukraina. Men det är bara ett första steg i vad som kan ske. 

Kommunen förbereder sig nu för att möta den stora ström av människor som kan komma till Sverige och Vimmerby. 

– Det här är en pågående utveckling och vi jobbar utifrån prognoser. Det finns en stor ovisshet i det här, men vad vi vet är att det kommer bli en lång utveckling med största sannolikhet. Vi gör det bästa för att förbereda oss på kommunen över hela linjen och det krävs mycket förberedelser för att göra det bästa av situationen, säger kommunikationschefen Simon Roth.

Att bara låsa upp en dörr till en lokal och släppa in människor går inte, betonar han.

– Det här är förenat med vissa krav och då pratar vi kompletta sovplatser, att byggnaden eller fastigheten är i drift, har ett brandskydd samt att det finns möjligheter till rengöring och hygienrutiner. Det finns en kravspecifikation som vi måste följa. Vi undersöker nu hur vi i ett första skede ska kunna omhänderta och ta emot människor som förr eller senare kommer.

Krisledningsgruppen aktiverad

EU har för första gången aktiverat massflyktsdirektivet, vilket innebär att ukrainare som har ett biometriskt pass och som lämnat Ukraina efter 24 februari har rätt till arbets- och uppehållstillstånd i Sverige i ett år. Det kan också förlängas i ytterligare två år.

– Den hårda vägen är att om man tar hit personer från Ukraina, så har man ansvar för bistånd och mående i Sverige för de här personerna tills de registrerats hos Migrationsverket och kan komma till ett evakueringsboende. Alla vill hjälpas åt men så är den formella vägen, säger säkerhetssamordnare Håkan Westerback.

Vimmerby kommun har under pandemin haft krisledningsgruppen aktiverad. Det kommer den fortsatt att vara.

– I den ingår koncernledningen, varje förvaltningschef, vd eller avdelningschef, samt nyckelpersoner från bland annat räddnings- och säkerhetsorganisationen. Kommunstyrelsens arbetsutskott finns också med på insynsplats och det har gjort att kontaktvägarna är smidiga och att vi kan dela bild med och informera varandra. Det har varit framgångsrikt och så kommer vi jobba vidare, säger kommundirektör Carolina Leijonram.

När pandemin börjat ebba ut hade krisledningsgruppen inaktiverats om inte det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde så kraftigt förändrats.

– Vi har veckovisa möten med lägesbilder och där vi diskuterar åtgärder tillsammans. Krisledningsgruppen är ingen beslutsorganisation utan en tvärsektoriell samverkan. Det är i linjeorganisationen besluten fattas, men om läget förvärras kan den politiska ledningen aktivera krisledningsnämnden, vilket gjordes under en period av pandemin. Då övertar krisledningsnämnden beslutsmandatet från bolagen och nämnderna. 

Ska nytta Vimmerby Tillsammans

Nu tittar kommunen också på att nyttja Vimmerby Tillsammans-konceptet i arbetet med flyktingar från Ukraina.

– Vimmerby Tillsammans har inneburit snabba och bra lösningar på akuta problem och vi vill dra nytta av de lärdomar och den struktur som redan finns. Vi ska hålla ett möte med Vimmerby Tillsammans inom det snaraste, och där bjuda in engagerade men också nya aktörer, som exempelvis friviligorganisationer, säger kommunalrådet Jacob Käll.

Under fredagen presenterade Migrationsverket tre möjliga scenarion för antalet flyktingar till Sverige innan utgången av juni månad. Vad det kan innebära för Vimmerby är oklart.

– Nästa fördjupningsmöte i den frågan är på måndag och då förutsätter jag utifrån Migrationsverkets scenariobeskrivning att det ska träffa mer lokalt för länet, säger Håkan Westerback.

Kommunen lovar att löpande informera om läget.

– Det här är en levande process där mycket kan hända på kort tid. Vi måste vara så väl rustade som det bara går, säger kommunikationschefen Simon Roth.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt