Annons:

Felix en av 160 ute i arbetslivet – fått klart med sommarjobb

Åttondeklassaren Felix Larsson tillsammans med Subways Haider Mullah Haji. Foto: Simon Henriksson

Felix en av 160 ute i arbetslivet – fått klart med sommarjobb

160 elever från Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola är eller har varit ute på prao. En är Felix Larsson som gör sin prao på Subway – och fått klart med sommarjobb där.
– Det känns kul, säger han.

Annons:

90 elever i årskurs åtta på Vimarskolan är just nu ute och får arbetslivserfarenhet. Förra veckan gjorde 70 elever på AL-skolan samma sak. Prao, som står för praktisk arbetslivsorientering, är nyttigt, menar Vimarskolans Felix Larsson.

– Jag går i åttan, så det är första gången jag har prao på det här sättet. Jag har hängt med pappa på hans jobb tidigare, men det är väldigt roligt. Det är mycket att göra och ett högt tempo, säger han.

Felix har sin praktik på Subway i Vimmerby och trivs bra.

– Ja, det är jättekul. Man fick välja var man helst ville vara och jag valde att vara här. Det är inte riktigt som jag trodde, man börjar väldigt tidigt med att fixa allting inför dagen.

Han har en klasskompis som praoar på Home of Brands, vägg i vägg med Subway, vilket underlättar, säger han.

– Det är stor skillnad mot skolan. Man har inte alls lika mycket raster, utan man jobbar mest hela tiden. Det är lugnare på skolan, säger han och skrattar.

Fått sommarjobb

Att han sökte sig till restaurangbranschen beror på att han gillar att laga mat hemma. Men, förklarar han, lär det bli samhällsprogrammet på gymnasiet och inte restaurangprogrammet.

– Jag vill läsa till civilekonom på universitet efter gymnasiet. 

Under sin prao har han både fått städa och stå i kassen.

– Det allra roligaste är att vara här på morgonen och förbereda inför öppningen.

Han verkar också ha dragit en vinstlott.

– Ja, jag kommer nog sommarjobba här i sommar. Så det ska bli väldigt roligt. Jag hade tänkt sälja jordgubbar först men för att få göra det måste man vara 16 år.

Får inblick i 20 yrken

Studie- och yrkesvägledaren Magnus Danlid är glad över att praon är igång igen på allvar.

– Jag välkomnar att praon har kommit igång så bra igen efter uppehållet på grund av pandemin. Några arbetsplatser som tidigare tagit emot har nu sagt att de kommer ta emot eleverna som då går i årskurs nio, som ska ut på prao igen till hösten, även om de inte tog emot nu, säger han.

Förutom att vara delaktiga och iaktta arbetsplatsens uppgifter ska eleverna ställa frågor till handledarna.

– Därefter får de redovisa sina erfarenheter inför sina klasskompisar, vilket gör att varje elev får inblick i 20 olika yrken, vilket kan vara bra vägledning inför kommande yrkes- och studieval.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt