Annons:

  • Pristagaren besökte Vimmerby:

    Pristagaren Eva Lindström besökte Vimmerby och Astrid Lindgrens skola i början av veckan. Foto: Simon Henriksson

  • Pristagaren besökte Vimmerby:

    Eva Lindström har tilldelats litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Pristagaren besökte Vimmerby: "Det känns som att det här händer någon annan"

Bilderbokskonstnären och författaren Eva Lindström är årets mottagare av ALMA-priset. Den här veckan har hon besökt både barndomshemmet och Astrid Lindgrens skola.
– Det här känns overkligt stort, säger hon i en intervju med Dagens Vimmerby.

Annons:

Vimmerby visar sig från sin bästa försommarsida de här majdagarna när årets ALMA-vinnare besöker staden där Astrid Lindgren föddes och växte upp. 

Eva Lindström, som tidigare vunnit bland annat Augustpriset, är blott den andra svenska mottagaren av priset till Astrid Lindgrens minne efter Barbro Lindgren, som vann 2014. 

Hon beskrev i sin allra första intervju efter utnämningen att hon var väldigt förvånad.

– Jag blev jätteförvånad. Jag känner fortfarande att det här inte riktigt händer mig. Det känns som att det händer någon annan. Men jag får vänja mig vid detta, säger Eva Lindström.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, oftast skrivet ALMA-priset, är världens största barn- och ungdomspris. Vinstsumman är på fem miljoner kronor och det är det klart största Eva Lindström har vunnit.

– Det känns overkligt stort och avlägset när jag tänker på det. Det känns verkligen som att det är någon annan. Det kanske är jag som har blivit annorlunda, någon personlighetsförändring. Jag vet inte. Det är svårt att ta in det. Det är tur att jag har andra saker att göra hemma också, som gör att jag glömmer bort det då och då. 

Vad kommer det betyda för dig?

– Det ger ett lugn över att jag inte behöver oroa mig för ekonomin. Kanske kommer jag bli spänd över att någon annan förväntar sig att jag ska prestera något särskilt eller så blir jag glad och kan arbeta mer fritt. Min förhoppning är att jag ska få råg i ryggen snarare än att jag blir stel och konstig.

"Betydde jättemycket för mig"

Eva Lindström växte själv upp med Astrid Lindgrens böcker och beskriver hennes betydelse som stor.

– Hon betydde jättemycket för mig när jag var liten och vi hade högläsning hemma med hennes böcker. På det viset var hon en del av min barndom, eftersom min mamma läste för oss varje kväll. Jag fyllde själv i Ilon Wiklands illustrationer med färgpenna. Det var också en skola.

Hur är det att få ett pris i hennes ära och minne?

– Det är otroligt stort och hedrande.

På tisdagen spenderade Eva Lindström stora delar av dagen på Astrid Lindgrens skola. Under måndagen var hon också på Astrid Lindgrens Näs och tog del av barndomshemmet.

– Det var verkligen kul att få se barndomshemmet och höra Leif och Gunvor (Ruhnström, reds.anm) berätta. Det var också med en guide från Näs och jag fick se trädgårdarna. Det var väldigt roligt. Jag älskar trädgårdar. 

På AL-skolan bjöds ALMA-vinnaren på en show av eleverna och hon fick också en present från årskurs 1 och 2. 

– Åh, vad kul, utbrast hon när presenten överlämnades. 

– Ja, jag blev verkligen jätteglad. Det var fint och roligt att se deras föreställningar.

Alla pristagare får samma fråga, men vad ska du göra för pengarna?

– Jag kan inte riktigt föreställa mig det, för det är så mycket. Jag behöver ett nytt arbetsrum, så det funderar jag lite på. Någon här tyckte jag skulle ge en del till min bror, säger hon och ler. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt