Annons:

Kinnbom om NKI:

Patrik Kinnbom, utvecklingschef i Vimmerby kommun.

Kinnbom om NKI: "Vi vill upp bland de bästa"

Vimmerby kommuns NKI hamnar på 70. Utvecklingschefen Patrik Kinnbom är inte helt nöjd.
– Det är ett viktigt instrument för oss och vi vill upp, säger han.

Annons:

Efter skräckresultatet för Vimmerby kommun i Svenskt Näringslivs företagsranking förra året var årets öppna jämförelser över företagsklimatet i kommunen muntrare läsning. 

Vimmerby förbättrar sig marginellt från 2014 och får ett NKI-resultat på 70, precis som övriga Sverige. 

– NKI-undersökningen är ett viktigt instrument för oss. Det är faktiska ärenden som vi i kommunen jobbar med och Svenskt Näringslivs är mer en attitydfråga. Den är förstås också viktig, men NKI:n är hårdvaran, de faktiska ärendena. Vi tittar på båda och ser vad vi kan förbättra. Självklart vill vi klättra, säger Patrik Kinnbom, utvecklingschef i Vimmerby kommun. 

Högt kring brandskyddet

Bygglov var en av de punkter där Vimmerby hamnade långt ned i undersökningen.

– Det som drar ned är sannolikt bygglovstiderna, att det drog ut på tiden i somras. Vi hade problem med personal då, men det är åtgärdat nu. Nu är vi på väg ifatt handläggningstiderna och försöker förbättra det ytterligare. 

Att det skiljer mellan Vimmerby och Hultsfred – som har en gemensam miljö- och byggnadsnämnd – förbryllar Kinnbom en aning. 

– Det är spännande att det skiljer sig. Det är samma personer, samma tillsyn. Varför är det en skillnad? Finns det någon skillnad? Det vet vi inte och vi får titta vad det beror på i sådana fall. 

Även när det gäller livsmedelskontroller hamnade Vimmerby på en svag placering i rankingen. 

– Där låg vi lågt, men jag vet att Anders Helgée (miljö- och byggnadschefen) tittar på det, vad det beror på. Man är väldigt måna om att det ska förbättras och ge bra service. Det är ju inte för inspektören eller för företagaren som det görs, utan det är ju för oss som äter där. Det finns alltid en anledning till det. 

När det gäller brandskyddet hamnade Vimmerby väldigt högt. 

– Vi är duktiga där, det är en annan medvetenhet där. Man är nöjd med tillsyn när det gäller brand, för det vill man inte ha. Man tar det på allvar. Jag kan misstänka att livsmedel också hamnar där i framtiden. 

Positiv riktning

Jämfört med Svenskt Näringslivs företagsranking är de öppna jämförelserna ett steg i positiv riktning. 

– Allt går att göra bättre och det är därför vi möter. Men vi vill ju upp, målsättningen är att komma upp ännu högre. Vi vill ligga bland de bästa och vi kan bli ännu bättre och det jobbar vi med. Det jobbas stenhårt med det och det är ett ständigt förbättringsarbete. Skoldebatten och det påverkade företagsrankingen. Är man inte nöjd så tar man med det i sin bedömning och det är lite tråkigt, men det är ju ett sätt att uttrycka sitt missnöje.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt