Annons:

Fler asylsökande efter att id-kontrollerna slopades

Efter att id-kontrollerna slopats har gränspolisen sett en ökning av antalet asylsökande vid gränsen. Foto: Migrationsverket/Tomislav Stejpic.

Fler asylsökande efter att id-kontrollerna slopades

I torsdags slopades id-kontrollerna av resande med tåg, buss och färja på väg mot Sverige. Omedelbart skedde en uppgång av antalet personer som säger att de vill söka asyl i Sverige.
Migrationsverket bedömer att fler kommer att söka asyl i Sverige efter att id-kontrollerna slopats.

Annons:

Gränskontrollerna i Skåne har bestått och där har de asylsökande ökat kraftigt i antal sedan id-kontrollerna avskaffades. 

Personer kan söka asyl vid gränskontrollerna och tidigare har det rört sig om omkring fem personer i veckan. Sedan i torsdags är det 24 personer som släppts in för att registrera sin asylansökan i Sverige, uppger gränspolisen i region Syd. 

I helgen avvisades 88 personer vid gränskontrollerna. Sedan id-kontrollerna togs bort har det till stor del handlat om flyktingar som beviljats uppehållstillstånd i Danmark. Men det kan också vara personer som redan är asylsökande i ett annat EU-land eller personer som har ett avvisnings- eller utvisningsbeslut i Sverige.

Ingen uppgång totalt

Migrationsverkets statistik för det totala antalet asylsökande til Sverige visar däremot inte någon uppgång. Förra veckan sökte totalt 328 personer asyl. Det är en minskning med veckan innan, då totalt 384 personer sökte asyl. Det är även färre än vecka 16, då 347 personer sökte asyl. 

Det har gått alltför kort tid för att dra några slutsatser, menar Migrationsverket, enligt TT. 

Michael Mattsson, chef för gränspolisen i region Syd, tror att antalet asylsökande och antalet avvisade kommer att öka efter slopandet av id-kontrollerna.

– Jag tror att detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver. Först måste budskapet om att id-kontrollerna är borta slå igenom innan vi kan se den stora effekten här i Sverige, säger han till Ekot.

Revideras inte

Migrationsverket bedömer att sannolikheten för att det ska komma fler asylsökande till Sverige har ökat efter slopandet, men myndigheten ser ingen anledning att revidera den prognos för 2017 som nu gäller. 

Enligt den väntas mellan 22 000 och 45 000 söka asyl i Sverige under året.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt