Annons:

Ny krönikör på DV: Louise skriver om kost och folkhälsa

Louise Arvidsson. Det heter Dagens Vimmerbys nya krönikör. Varje torsdag kommer Vimmerbyfödda Louise att skriva om kost och folkhälsa.

Ny krönikör på DV: Louise skriver om kost och folkhälsa

Dagens Vimmerby har nöjet att presentera en ny krönikör. Varannan torsdag kommer doktoranden Louise Arvidsson, uppväxt i Vimmerby, att skriva om kost och folkhälsa. – Jag vill nå ut med min forskning till fler och det blir roligt med en koppling till Vimmerby, säger hon.

Annons:

Aldrig tidigare har så många varit överviktiga som i vår tid. 2008 bedömde WHO (FN:s världshälsoorganisation) att 1,5 miljarder människor lider av fetma – och att fler dör av fetmarelaterade sjukdomar än av svält och undernäring.

Samtidigt tycks hälsotrenden snarare vara en permanent företeelse – och superdieterna avlöser varandra.

Om det här, och mycket mer, kommer Dagens Vimmerbys nya krönikör Louise Arvidsson att skriva om. Varannan torsdag kommer du att kunna läsa Louise tankar om mat, kosthållning och folkhälsa.

– Jag kommer skriva om mat ur många olika perspektiv, men också om hälsa. Jag kommer att varva mina egna tankar med aktuell forskning. Många konsumenter är förvirrade av kostbudskapen idag. Det är viktigt att få ut vad som är hälsosam mat och vad som är modedieter. Sedan är det kul att få en koppling till Vimmerby, säger hon.  

”Fick upp ögonen för maten”

Louise är 27 år gammal och född och uppvuxen i Vimmerby. Efter att hon tog studenten på Vimmerby gymnasium inledde hon en treårig utbildning till dietist vid Göteborgs universitet och hon har även en masterutbildning i folkhälsa.

– Jag fick diabetes när jag var ganska ung och tack vare det fick jag upp ögonen för matens betydelse. Jag träffade en dietist som inte var så bra och kände att jag kunde göra det bättre. Så då pluggade jag till det, men när jag var klar kände jag att många av problemen inte kan lösas på individnivå. En del problem ligger på samhällsnivå och då passade det bra att läsa folkhälsa.

För tillfället doktorerar hon och är involverad i ett forskningsprojekt som undersöker kost och hälsa hos barn i Europa.

– Det är speciellt att jobba som doktorand, som ju är en utbildning för att blir forskare. Det är mycket självständigt arbete, men man har alltid sina handledare. Att lära sig att bedriva vetenskaplig forskning är en lång process.

Vad forskar du om nu?

– Jag är involverad i ett projekt där man tittar på barns kost och hälsa. Åtta europeiska länder är med och vi tittar på olika parametrar som kost, aktivitet och sömn. Vi gjorde en kostintervention för skolbarn  för att öka intaget av frukt, grönsaker och vatten som vi håller på att utvärdera nu. Överlag handlar min forskning om europeiska barns kostvanor och hur de är kopplade till kroppslig och mental hälsa samt vilken effekt kostinterventionen fick.

Vad vill du göra i framtiden?

– Först ska jag bli klar som doktorand.  Sedan finns det två alternativ. Det ena är att fortsätta som självständig forskare. Det vore roligt, men det är svårt att finansiera sin forskning. Det andra är att jobba som hemkunskapslärare för att komma ut i samhället och jobba på den nivån där det är viktigt. Det är hos barnen man lägger grunden för goda matvanor.

Vad skulle du helst vilja forska om?

– Min första artikel handlade om att överviktiga barn har mer tandtroll och jag skulle jättegärna fortsätta att titta på det. Folktandvården har en tidigare kontakt med barn än vad skolan har och man skulle kunna sätta in förebyggande åtgärder mycket tidigare. Ett samarbete mellan tandläkare och dietister vore roligt att få till.

Louise krönikor kommer du att kunna läsa varannan torsdag på Dagens Vimmerby med start i morgon. Varmt välkommen till DV Louise!

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt