Annons:

Sten väntade på fiber i nästan två år – då kom dråpslaget

Sten Andersson har väntat på kommunens fiber sedan avtalet med byalaget skrevs i juli 2015. Då betalade han in 15 000 kronor i handpenning. För en tid sedan kom beskedet: fiberdragningen ställs in.
– Det är klart att jag är besviken, säger han.

Annons:

Mångmiljonprojektet Vimmerby Fiber har kantats av problem. I helgen avslöjade Dagens Vimmerby att en planerad sträcka i närheten av Rumskulla ställs in helt och hållet.

En av de drabbade är Sten Andersson som bor någon kilometer väster om Rumskulla.

I juli 2015 skrev han på sitt fiberavtal med byalaget som skulle utföra fiberdragningen för kommunens räkning. Nästan två år och mängder med löften senare kom ett slutgiltigt besked för en tid sedan: det blir ingen fiber.

– Jag är besviken på att man blir lovad månad efter månad under så lång tid och sedan blir det ingenting. Det är konstigt att kommunen kan smita från ett avtal.

”Ingenting hände”

Byalaget och Vimmerby kommun har olika syn på det muntliga avtal som byalaget menar har slutits mellan parterna. Sten Andersson behövde inte fundera länge innan han bestämde sig.  

– Det var bara att underteckna direkt. Jag vill inte ha tillbaka de här 15 000 kronorna, utan jag vill ha fiber. Rätt var det är så tar Telia ned kopparledningen och då står man där utan uppkoppling.

Sten skrev på avtalet i juli 2015, betalade in de 15 000 kronorna månaden efter – och redan två veckor senare kom det första negativa beskedet.

– Då meddelade man att det såg jobbigt ut med ekonomin, men att det skulle vara löst till jul. Det blev ingenting till jul, sedan skulle det komma till våren det blev ingenting, sedan sommaren och sedan till hösten… Tiden gick och hela tiden sa man att det kommer nästa månad, men ingenting hände.

”Lite bedrövligt”

Ytterligare två hushåll och ett företag i samma situation.  

– Det kommer inte bara drabba mig, bara på min sträcka är det ett företag och ett antal grannar och alla har kontrakt och har betalat in pengar. Har man skrivit på ett papper räknar man med att det kommer vad det lider, man räknar inte med att de ska avveckla planerna. Jag tycker att det är lite bedrövligt.

De drabbade har inte blivit lovade någon kompensation.

– Vad jag vet kommer vi inte få någon kompensation. Det hade varit rimligt, men ingen av oss vill ha tillbaka pengarna, vi vill ha fiber. Kommunen har också lagt fiber i flera mil uppe i skogen, medan det räckt att lägga två kilometer för att täcka upp allting hos oss.

Kommer du driva det här vidare?

– Nej, jag bryr mig inte om det här nu, jag vet inte var jag ska vända mig eller vad jag har för rätt, jag vill bara tala om hur det här har hanterats.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt