Annons:

VEMAB mot urstarkt resultat – beror på stora intäkter från kraftvärmeverket

VEMAB går mot urstarkt resultat 2022 – tack vare intäkterna från kraftvärmeverket. Foto: Arkivbild

VEMAB mot urstarkt resultat – beror på stora intäkter från kraftvärmeverket

Chockpriserna på el är inte enbart av ondo för kommunkoncernen. Vimmerby Energi- och Miljö AB ser ut att gå mot ett urstarkt resultat 2022 – tack vare kraftvärmeverket.
– Vi har god intjäning, säger VEMAB:s vd Olle Fogelin.

Annons:

De skyhöga elpriserna slår hårt mot både privatpersoner, företag och kommuner. Men för Vimmerby Energi- och Miljö AB innebär det också goda affärer. 

VEMAB ser nämligen ut att gå mot ett urstarkt resultat 2022. Det beror till allra största del på att elproduktionen från kraftvärmeverket Tallholmen genererat betydligt större intäkter än beräknat till följd av de höga elpriserna. 

Resultatet för helåret för koncernen VEMAB beräknas bli 32 miljoner kronor – vilket nästan är tre gånger bättre än budgeten. Delårsresultatet ligger på 18,7 miljoner kronor. 

En osäkerhetsfaktor i prognosen är förstås utvecklingen av elpriset och hur den utvecklingen ser ut under årets sista månader kommer avgöra årsresultatet.

– Vi har god intjäning, men i andra änden har vi högre omkostnader för vår produktion likt alla andra i samhället. Vi har högre procenttal på våra kostnader för förbrukningsmaterial och totalt i bolaget tjänar vi mer på elpriserna, men vi har också ett elhandesbolag som sitter med en risk för att man gått in i fastprisavtal. Täcker inte det upp för det, så blir det en tuff affär, säger VEMAB:s vd Olle Fogelin. 

Bästa någonsin

Försäljningen av el från kraftvärmeverket på Tallholmen är den i särklass enskilt störa faktorn till att VEMAB troligen gör stor vinst under 2022. Det är avsevärt högre än budget.

– Just nu ser det bra ut, men vi står inför den kalla delen av året och det finns en priskänslighet både upp och ner. 

VEMAB är högst troligt på väg mot sitt bästa resultat någonsin.

– Vi har några månader kvar och för koncernen som helhet ser det ut att bli ett bra resultat. Jag vill inte uttala mig mer än så. 

Men det kommer bli ett väldigt starkt resultat?

– Det hoppas vi på. Det mesta pekar mot det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt