Annons:

Musiker återvänder till Vimmerby – bjuder äldre på gratiskonsert

Erik Linder och hans trio anordnar två konserter i Folkets Park i Vimmerby lördagen den 10 december. Det blir en konsert för boende på Vimarhaga och Borghaga och en för allmänheten. Foto: Ossian Mathiasson

Musiker återvänder till Vimmerby – bjuder äldre på gratiskonsert

Musikern Erik Linder drar inom kort ut på sin årliga julturné. Vimmerby finns med på turnéplanen. Nyheten är att det blir två spelningar i Vimmerby varav den ena är kostnadsfri för äldre på vård- och omsorgsboendena Borghaga och Vimarhaga.

Annons:

Artisten Erik Linder och hans trio, bestående av Fredric Wide och Ludvig Jerner, bjuder in till dubbla konserter i Folkets park i Vimmerby lördagen den 10 december. Det blir en konsert för de äldre och en för allmänheten. Förmiddagskonserten riktar sig i huvudsak till boende på Vimarhaga och Borghaga och idén väcktes när trion uppträdde på boendena dagen innan konserten 2017.

– Jag minns att vi stannade upp mitt i låten ”Stilla natt” och då fortsatte alla äldre sjunga. En jättestark upplevelse och vi var helt tagna och rörda efteråt. Det är en låt med mycket historia. Att det har gått så lång tid innan vi kom på den här idén är märkligt. Nu kände vi att det vore kul att göra något för de äldre. Vi gör en extrakonsert och bjuder in de som bor på vård- och omsorgsboendena Vimarhaga och Borghaga, säger Erik Linder. 

Julsaga går parallellt med konserten

Upplägget kommer likna de tidigare årens föreställningar med en julsaga som går parallellt med konserten. 

– Det kommer finns en röd tråd genom hela föreställningen. Denna julsaga får en ny form och har som uppdrag att väcka minnen och skapa julstämning. Budskapet blir ofta detsamma, att söka efter någon form av mening med julen och vad vi ska tänka på när det är jul och vad julen innebär, säger Erik Linder. 

Gamla klassiska jullåtar, både svenska och amerikanska, finns med i konsertrepertoaren.

– Målet är att man ska vara i superjul-stämning när man går därifrån. Allt man bara vill höra dyker upp och vi blandar in många av de amerikanska klassikerna. Det är låtar med mycket igenkänning. Meningen är att musiken ska väcka minnen och att man ska få känslan av att julen är på ingång. Det blir ingen stel julkonsert utan en show med spex.

Två minibussar hyrs in

Erik Linder gjorde sin första konsert i Vimmerby 2013 och har därefter återvänt till staden med både hyllningskonserter och julkonserter. 

–  Det känns som att vi alltid kommer göra en julkonsert i Vimmerby. Det har verkligen blivit en tradition. 

Trion arrangerar årets två konserter i samarbete med Vimmerby Bowlingklubb, ett samarbete som har funnits sedan 2018. De får ekonomiskt stöd av Vimmerby kommun, Sparbanksstiftelsen och Vimmerby Astrid Lindgren Rotaryklubb. Bowlingklubben ordnar också busstransport för de äldre.

– Det kan uppstå problem med transporter mellan Borghaga/Vimarhaga och parken. Det löser vi på ett smidigt sätt genom att hyra in två minibussar som rullar, säger Sören Berggren, kassör i VBK. 

Aktivitetssamordnaren Yvonne Pettersson är mycket positiv till initiativet med en gratiskonsert för Vimmerbys äldre. 

– Jag hoppas att det kan bli mellan 50 och 60 personer från Borghaga och Vimarhaga med personal. Vi är tacksamma och det är ett helt fantastiskt initiativ. När vi pratar med de äldre kan vi ibland få till oss att det vore roligt att besöka evenemang. De har svårt för att ta sig ut i samhället så vi försöker ta hit samhället, säger Yvonne Pettersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt