Annons:

  • Storpublik på Trions sjätte julkonsert i Vimmerby:

    Trion med Erik Linder i spetsen höll en julkonsert i Folkets Park i Vimmerby på lördagen. Foto: Stefan Härnström

  • Storpublik på Trions sjätte julkonsert i Vimmerby:

    Foto: Stefan Härnström

  • Storpublik på Trions sjätte julkonsert i Vimmerby:
  • Storpublik på Trions sjätte julkonsert i Vimmerby:
  • Storpublik på Trions sjätte julkonsert i Vimmerby:

Storpublik på Trions sjätte julkonsert i Vimmerby: "Vi vill sticka ut"

För sjätte gången uppträdde Trion med sin julkonsert i Folkets Park i Vimmerby. Det får väl numera ses som en tradition. I år blev det dessutom nytt publikrekord med runt 160 personer som var på plats för att ta del av julmusiken.

Annons:

Erik Linder, Fredric Wide och Ludvig Jerner var som vår tidning tidigare berättat ännu en gång på plats i Vimmerby för att sprida julstämning.

Som tidigare gånger mixades amerikanska melodier som "Frosty the Snowman" och "Jingle Bells" med svenska sånger och psalmer. En av de mäktigare var en stark version av "O helga natt" där Erik Linder visade sin sångtalang i tonartshöjningarna. I pausen på den drygt två timmar långa konserten förklarade herrarna hur de tänker kring urvalet av sånger.

Erik Linder började med att hylla publiken efter allsången i "Stilla natt":

–  Det var jättehärlig stämning. Det är någonting extra när man får med publiken sådär, säger Erik Linder. 

– Svenska tradlåtar, det är något som berör publiken, säger Fredric Wide. 

Bredd på musiken

Att flytta runt låtar och byta är något gruppen gör varsamt. De förklarar att de väljer sina favoriter med omsorg och julkonserter är ganska konservativa. Publiken har vissa sånger som de förväntar sig att höra. Samtidigt sticker Trion ut från andra julkonserter med sin bredd – mellan de seriösa psalmerna och Leonard Cohens ”Hallelujah” och det skojiga som covern på The Silly Song från Disneys film om Snövit där Erik dansar runt sittandes på en tomtenisses axlar.

– Vi är unika där jämfört med andra julkonserter. Vi kombinerar lättsamt med det seriösa. Samtidigt är allt väldigt genomarbetat. Vi tittar på alla jullåtar inför konserterna och det är svårt att byta ut våra favoriter. Allt binds ihop med julsagan. Jag skriver en ny ungefär vartannat år och det är min farfar som läser in den, berättade Erik.

Enda konserten utanför stor-Stockholm

Trots att mycket är sig likt från år till år behövs det förberedelser. Trion har gjort tre musikaliska repetitioner och ett produktionsrep och utöver detta mycket teknisk förberedelse.

 – Vi vill sticka ut med produktionen, scen, ljud ljus. Det är mycket tekniskt och så är vi inte så stillsamma, säger Fredric och Erik tillägger:

– Jag tycker att det blir en starkare känsla om vi rör på oss, blandar musikstilar och skämtar än om vi gjort som många andra artister och bara stått stilla.

– Precis, vi gör en show som fyller hela spektrumet kan man säga, avslutar Ludvig Jerner. 

Vimmerbyshowen blev den enda julkonserten för Trion utanför stor-Stockholmsområdet denna december men de återkommer till trakten i vår när de uppträder i Kisa kyrka den 9 mars. Det planeras dessutom redan lite inför nästa julkonsert i Vimmerby och det är troligt att det blir vissa nya låtar som kan överraska publiken.

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt