Annons:

Möt Vimmerbys nya kyrkoherde – så ser hon på uppdraget

Miriam Wredén Klefbeck är ny kyrkoherde i Vimmerby pastorat. Foto: Privat

Möt Vimmerbys nya kyrkoherde – så ser hon på uppdraget

Sent på torsdagskvällen kunde Dagens Vimmerby berätta att Miriam Wredén Klefbeck från Ingatorp blir ny kyrkoherde i Vimmerby pastorat. Hon tillträder tjänsten den 1 april nästa år.
– Jag är förväntansfull. Det ska bli roligt, säger hon.

Annons:

Efter att kyrkoherden Hélén Elfving sagt upp sig efter fyra år i Vimmerby pastorat blev Fredrik Lennman, som tjänstgjort som präst i över 40 år, vikarierande kyrkoherde. Men han gick egentligen i pension redan 2020 och var aldrig tänkt som en långsiktig lösning.

Nu har en permanent kyrkoherde hittats. Miriam Wredén Klefbeck från Ingatorp får jobbet och valet klubbades på kyrkorådets sammanträde under torsdagen. 

– Jag är mycket positiv till utnämningen och ser fram emot att arbeta med den nya kyrkoherden, säger kyrkorådets ordförande Magnus Carlsson, som varit med i rekryteringsprocessen, i en kommentar.

Miriam Wredén Klefbeck är i dag komminister i Norra Solberga-Flisby inom Södra Vedbo pastorat, vilket är Eksjö. Hon prästvigdes 2004 och har stor erfarenhet av olika prästtjänster på flera platser. Hon har främst varit verksam i mellersta och södra Sverige. Hon har även prövat på olika ledarroller inom Svenska kyrkan.

Själv ser hon mycket fram emot det nya uppdraget. Det berättar hon i en intervju med vår tidning. 

– Känslorna är goda och jag är förväntansfulla. Det ska bli roligt. Jag har varit präst i snart 20 år och har rötterna i Småland, även om jag är uppvuxen i Närke, säger Miriam Wredén Klefbeck. 

Varit verksam i Södertälje

Under sina första tio år som präst var hon verksam i Södertälje. 

– Därefter har jag arbetat på Höglandet sedan 2017. Jag är uppvuxen inom Svenska kyrkan med allt möjligt sedan jag var bebis, så det var väldigt naturligt. 

Du har alltid velat bli präst?

– Jag minns inte exakt riktigt när jag bestämde mig för det, men det var tidigt. 

Att ta sig an uppdraget som kyrkoherde i Vimmerby naturligt av flera skäl.

– Jag bor i närheten, tycker om både bygden och trakten, och har behörighet och utbildning för att vara kyrkoherde. Det kändes som ett roligt steg att ta. 

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som präst och kyrkoherde?

– Jag har tidigare bara vikarierat som kyrkoherde, men jag är en ganska vanlig präst som tycker om vara just det. Jag tycker om Svenska kyrkan och tycker att kyrkan är bra i sig själv. Det behöver inte alltid vara så komplicerat, utan det handlar om att göra det unika och förvalta det för människors skull. Jag är både stolt och glad över Svenska kyrkan och vill fullgöra mitt uppdrag så gott som möjligt. 

"Trygga och sedda"

Miriam börjar som komminister i Vimmerby den 13 mars och ett par veckor senare tar hon över som kyrkoherde. Den tillförordnade kyrkoherden Fredrik Lennman ska därmed lotsa in henne i rollen. 

– Det handlar om drygt två veckor där i mars och jag tycker att man ska ta vara på erfarna kollegors kunskap. 

Hur kommer det märkas här att du blir ny kyrkoherde?

– Jag hoppas att det ska märkas genom att allt blir gjort, och att både medlemmar och församlingsbor känner sig trygga och sedda. 

Hur ser du på kyrkans roll i dagens samhälle?

– Kyrkan har ett väldigt tydligt uppdrag i en otydlig tid. Vi vet vad vi är och vilket budskap vi står för. Vi vet också vart vi ska hämta nya kraft. Samhället utvecklas och man behöver hitta nya vägar och nya uttryck, men kärnan är densamma. 

"Naturligt i ett fritt samhälle"

Sedan Svenska kyrkan och staten formellt skildes åt vid millenieskiftet har antalet medlemmar minskat kraftigt. 

– Jag tänker att det är naturligt i ett fritt samhälle. Människor väljer vad de tror på och måste inte tillhöra ett samfund. Det är en naturlig utveckling i en demokrati. För oss handlar det då om att rätta munnen efter matsäcken. Vi får göra det vi är kallade till med mindre medel och vara så tydliga med vårt budskap att människor väljer att stanna. Jag ser inget skäl till desperation. Vi vet vad vi ska göra. 

Pingstdagen den 19 maj blir det mottagningshögtid i Vimmerby kyrka av den nya kyrkoherden. Den mottagningen kommer biskop Marika Markovits leda.

– Det känns jättespännande och både nytt och stort. Det är jättemycket ansvar i den här rollen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt