Annons:

JUST NU: Strejken avblåst – parterna har kommit överens

Strejken är nu avblåst. Foto: Bildbyrån

JUST NU: Strejken avblåst – parterna har kommit överens

I morgon skulle strejken ha brutit ut. Sent på torsdagseftermiddagen meddelar Kommunal att streken blivit avblåst. Därmed kan alla som oroat sig andas ut. 

Annons:

Det var den 8 april som Kommunal varslade om strejk efter att förhandlingarna om ett nytt avtal med SKR och Sobona strandat. Under torsdagen har Kommunal, SKR och Sobona sagt ja till medlarnas bud och varslet om konflikt är avblåst.

Det nya avtalet innebär bland annat högre löner med centrala löneökningar på 985 kronor, varav 450 kronor är en individgaranti. 

"Parterna har också tagit steg framåt för långsiktiga lösningar för löneprocesser och hållbara arbetstider", skriver Kommunal. 

­­­­ – Kommunal varslade om strejk för att motparten inte kunde gå med på Kommunals rimliga krav som tar fasta på de problem som finns inom välfärden. Det handlar om ordning och reda i löneprocesser och hållbara arbetstider. Vi är nöjda med att vi nu lyckats övertyga motparten om att detta var nödvändiga långsiktiga förbättringar för en attraktiv välfärd. Självklart hade Kommunal velat mer, men avtalet är ett tydligt steg i rätt riktning. Rekryteringsutmaningen vi står inför är ett faktum – det måste helt enkelt bli mer attraktivt och mer lönsamt att arbeta inom dessa viktiga yrken, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Västervik kunde drabbats hårt

Avtalet gäller i tolv månader och berör cirka 550 000 anställda. Varslet som lades berördes anställda i kommuner, regioner och Sobonaföretag. Det var bland annat måltidspersonal, vaktmästare, lokalvårdare och renhållningsarbetare. 

I Västerviks kommun handlade det om ett stort antal enheter och inom regionen berördes flera enheter inom sjukhusen i Västervik, Oskarshamn och Kalmar. 

Så sent som på torsdagen gick Västerviks kommun ut med hur man förberedde sig inför strejken. Den väntades nämligen ge långtgående konsekvenser. Risken var bland annat att enklare och mer snabblagade måltider skulle lagas under perioden. 

Fakta

SKR: Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är en medlems- och arbetsgivarorganisation för landets kommuner och regioner. Organisationen är politiskt styrd och styrelsen består av förtroendevalda från kommuner och regioner.

Sabona: Sobona är de kommunala företagens arbetsgivarorganisation. Man tecknar kollektivavtal, stöttar i arbetsgivarfrågor och opinionsbildar i syfte att stärka de kommunala företagen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt