Annons:

Kommunalråden fick krigets pekbok:

Rädda Barnens lokala företrädare Catharina Bachman (t.v) och Lena Lundin (t.h) lämnade över pekboken till Helen Nilsson (S) och Tomas Peterson (M).

Kommunalråden fick krigets pekbok: "Finns lokalt perspektiv"

Ofattbara 350 miljoner barn i världen lever i en krigszon. Det är var sjätte unge. I en ny pekbok från Rädda Barnen sätts fokus på just det.
– Det är värre än det någonsin har varit, säger Catharina Bachman, ordförande i Rädda Barnen Vimmerby.

Annons:

Den nya pekboken, där bomber, taggtråd och blod ersätter det som brukar finnas med i en pekbok, baseras på internationella Rädda Barnens färska rapport The War on Children. I dagarna går den ut till Sveriges riksdagsledamöter och statsråd. 

– Det är en annorlunda pekbok, men baseras på det som framkommit i rapporten om barn som lever i krigszoner och de fasor som de möter, säger Catharina Bachman. 

100 år efter att Rädda Barnen bildades i England för att hjälpa barn efter första världskriget har ingenting blivit bättre. Totalt lever 350 miljoner barn, var sjätte barn i världen, i konfliktdrabbade områden.

– Det är en skrämmande utveckling och en ökning med 75 procent sedan början av 1990-talet. Det är värre än någonsin just nu, fortsätter hon. 

"Fasliga upplevelser"

På onsdagen överlämnades rapporten och pekboken till Vimmerbys två kommunalråd Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S) av Catharina Bachman och Lena Lundin från den lokala organisationen. 

Bakgrunden till det är att de båda anser att den mycket mörka rapporten även har en påverkan lokalt. 

– De här barnen som har upplevt de här fasorna finns här i kommunen också. Vi möter dem i Läxhjälpen, framför allt barn från Syrien och många har fasliga upplevelser med sig i bagaget. Rapporten mynnar ut i att vi alla måste kraftsamla, alla kan göra något. Det här kommer påverka flera generationer av människor och det är viktigt att uppmärksamma att de här barnen har det svårt, säger Catharina Bachman och Lena Lundin.

Berömmer kommunen

Men de ville även ge Vimmerby kommun en eloge.

– Här jobbar man så fint med Barnkonventionen, man ligger verkligen i framkant.

Kommunalråden ska nu ta upp rapporten i kommunstyrelsen och eventuellt ska Rädda Barnen få berätta mer om den inför ledamöterna. 

– Jag tänker att barns upplevelser av krig och konflikter har en koppling till psykisk ohälsa bland barn och unga. Jag tänker folkhälsa framåt, att hitta det förebyggande arbetet och tänka i ett vidare perspektiv. Skolan, socialnämnden och landstinget behöver jobba tätare tillsammans med hälsoaspekterna. Vi är på väg, men det tar tid, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt