Annons:

Kidsten efter skandalerna: "Inte mer än rätt att han avgått"

Fackförbundet Kommunal skakas av en rad skandaler. Lena Kidsten är ordförande för Kommunals sektion i Vimmerby. – Jag förstår om medlemmarna är upprörda. Jag gillar inte heller det här, säger hon.

Annons:

I veckan har Aftonbladet och reportern Richard Aschberg avslöjat en rad skandaler om fackförbundet Kommunal. Bland annat har Kommunal backat över 300 miljoner kronor på krog- och konferensverksamhet, på den egna lyxkrogen Metropol Palais har porrstjärnan Puma Swede uppträtt och topparna har haft spritfester för flera hundra tusen kronor. 

Det är bara några av skandalerna kring Kommunal. Medlemmarna flyr nu fackförbundet.

Lena Kidsten är ordförande för Kommunal i Vimmerby. Hon har varit magsjuk i veckan, men försökt att hänga med i Aftonbladets granskning så gott hon har kunnat.

– Jag är av samma åsikt som förbundet, det är bra att man granskar. Men jag vill verkligen ha fram fakta från Kommunal. Jag tror inte att siffrorna är några konstigheter, säger hon.

Vad tycker du om att man har haft dyra spritfester?

– Jag vet vad vi har för policy gällande alkohol och då gäller det att ta ansvar.

Ska Kommunal ha en lyxkrog?

– Så mycket har vi ju vetat att Kommunal äger fastigheter och att vi får in inkomster på annat än medlemsavgifter till strejkkassan.

Men den har ju gått flera hundra miljoner back?

– Jag har som sagt legat magsjuk, så jag har inte läst revisionsrapporten för Lyran (Kommunals lyxkrog). Jag tycker inte att det är konstigt med fastigheter, men man har brustit i kollen till vilka man hyr ut till.

Många är lågavlönade

Många av medlemmarna i fackförbundet Kommunal är lågavlönade.

Tror du medlemmarna tycker att Kommunal ska driva en lyxkrog?

– Många är nog upprörda och jag gillar inte heller det här med fester med mycket sprit och liknande. Jag vidhåller i alla fall att vi har haft en policy och han (Anders Bergström) har tagit sitt ansvar och sagt att han inte skött det här rätt. Det var inte mer än rätt att han avgick. Jag hade haft svårt att se honom vara kvar.

Kan Annelie Nordström (Kommunals ordförande) sitta kvar?

– Jag har legat i maginfluensa, så jag har inte funderat så jättemycket över det. Men i dagsläget vet jag inte. Man kan börja fundera över förtroende när man ser medlemmarnas frågor.

Vet inte hur många som lämnat

Lena Kidsten vet inte hur många medlemmar som gått ur Kommunal i Vimmerby.

– Jag har som sagt legat nedbäddad hela veckan och då är det svårt att höra något. Men det finns andra som har jobbat och jag kommer få rapport om det.

Hur tror du medlemmarna i Vimmerby ser på skandalerna?

 – Varför skulle vi skilja oss från övriga landet? Vi får ha en kontakt med medlemmarna och prata med dem. Kommunal är en förening, man har rätt att gå ur och man har rätt att gå in. Jag tror säkerligen inte att vi skiljer oss.

Vad tycker du om Anders Bergströms fallskärm?

– Egentligen har jag ingen kommentar till det, det är ett avtal som är gjort och jag har ingen kunskap om det. Men det är ett bra avgångsvederlag. Varken du eller jag skulle få ett sådant. Jag tycker inte om affärerna och det här måste redas ut och man måste gå till botten med det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt