Annons:

Alvin redo för kockfinalen:

Jonas Alvin är en av åtta kockar som tävlar i Årets Kock. Foto: Privat

Alvin redo för kockfinalen: "Har laddat ganska länge"

Sju personer ska besegras. Då blir Jonas Alvin Årets Kock i Sverige. I morgon börjar finalen. – Jag är laddad och har laddat ganska länge, berättar han.

Annons:

För första gången valde Jonas Alvin, tidigare Karlsson, att ställa upp i tävlingen Årets Kock. 24 kockar har redan åkt ur tävlingen, men Jonas Alvin är en av åtta som i morgon tävlar i den slutgiltiga finalen.

Alvin, bördig från Vimmerby och numera köksmästare på Stångs Magasin i Linköping, vill naturligtvis bli Årets Kock i hela Sverige.

– Känslan är ganska bra, tycker jag. Man är laddad och har laddat ganska länge. Det är skönt att det äntligen är dags, säger Jonas Alvin inför finalen. 

Är du redo?

– Det känns som det. Men det är också mycket som inte går att träna till, det gäller att plocka fram allt man har lärt sig genom åren. 

Hur har du förberett dig?

– I somras var det ganska lugnt, man försökte få lite inspiration och sådär, men den senaste månaden har det varit ganska mycket. Det har varit mycket att man har stått och nött. Sedan är det mycket som är oklart, vi vet inte om vad vi ska göra riktigt. Vi har fått en huvudråvara och det är kyckling. Den rätten har man kunnat träna på, men det är också fyra andra moment som gäller. Jag har bett de andra på Stångs att sätta ihop råvarukorger åt mig, så att jag får träna. Det har jag tränat på för att få igång tankarna.

På onsdagen tränade han en sista gång på kycklingrätten innan det handlade om att se till att packa med sig allt.

– Vi kommer till tomma kök, så det gäller att vara noggrann och hålla ihop sina saker.

Huvudmålet: lördagen

Förutsättningarna är glasklara. Det gäller att leverera på fredagen – annars är det över. Fyra av åtta går vidare till den andra finaldagen i Stockholm på lördag.

– Jag vill definitivt ta mig till lördagen, där vill jag verkligen vara. Det är huvudmålet. 

Men i sitt huvud har Jonas Alvin förstås målat upp bilder av sig själv som Årets Kock.

– Det måste man göra, men jag tar en dag i taget eller försöker i alla fall. Jag har insett att det är ganska stort med allt runt omkring. Jag har sett hur de två kommande månaderna ser ut för den som vinner och försökt att inte tänka på det. Jag kan bara köra på också, det är många som tävlar som har varit i finalen flera gånger och har press på sig.

Känner du ingen press?

– Självklart finns det press, men jag kan vara lite mer avslappnad i köket. I början av Årets Kock fokuserade jag mycket på hur maten skulle vara, men nu ska jag försöka hitta min stil och göra det jag tycker är bra mat.

"Inte drömt om det"

Jonas Alvin säger att det är väldigt stort för honom att vara en av de åtta i finalen.

– När jag sökte trodde jag inte att jag skulle bli en av de åtta, det är stort för mig att ha tagit mig hit. Det är inte ofta någon utanför storstadsregionerna går så här långt.

Hur länge har du drömt om Årets Kock?

– Jag har inte drömt om det som tävling, men jag kände att det var dags att göra ett seriöst försök. Jag har tävlat i andra tävlingar, men aldrig något på den här nivån. Men jag jobbade nära flera som har blivit Årets Kock när jag jobbade i Stockholm och jobbade nära dem i många år. 

Vad betyder det om du vinner?

– Jag tror inte att jag skulle förändra så mycket, jag tänker inte flytta och starta någon stjärnkrog. Men det skulle vara en väldigt bra grej för Stångs såklart. Det skulle göra att vi syns och det visas vad vi gör ännu mer. Det är väldigt roligt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt