Annons:

EXTRA: JAN ERIXON LÄMNAR VD-POSTEN I VIMARHEM

Vimarhems vd Jan Erixon lämnar tjänsten inom kort.

EXTRA: JAN ERIXON LÄMNAR VD-POSTEN I VIMARHEM

Vimarhems mångårige vd, Jan Erixon, lämnar sin tjänst i januari nästa år. Det meddelar styrelsen för Vimarhem AB i ett pressmeddelande.

Annons:

I pressmeddelandet skriver man att "Då vd Jan Erixon på egen begäran valt att bli entledigad från sin tjänst har en enig styrelse i Vimarhem AB efter viss förhandling gått Jan Erixon till mötes". 

Vimarhems styrelse skriver att "båda parter känner sig bekväma med att vi hittat lösningar inom det avgångsvederlag som omfattar detta avtal". 

Jan Erixon kommer att lämna sin tjänst den sista januari nästa år. 

"Styrelsen känner stor tacksamhet mot Jan Erixon som under en mycket lång tjänstgöringstid varit VD för Vimarhem AB. Tjänstgöringen har över tiden präglats av stabilitet, ordning och reda", skriver Vimarhem i ett pressmeddelande.

Samtidigt skriver man att förändringen av ledarskapet inom Vimarhem ligger helt rätt i tiden och att styrelsen ser fram emot en ledarskapsförnyelse i syfte att utveckla bolaget i en fortsatt positiv utveckling. 

Rekryteringsprocessen för att hitta en ny vd startas omgående.

Utsattes för granskning

Det kommunala bostadsbolaget granskades tidigare år. Det var kommunens förvaltningsbolag, VKF, som beställt granskningen. Med kort varsel ställdes sedan Vimarhems bolagsstämma in. I rapporten framkom det bland annat att styrelsens och vd:ns styrning, ledning och uppföljning av bolaget under förra året endast i begränsad utsträckning ha varit tillräcklig. PwC anser att det saknas ett antal väsentliga styrande dokument och att det saknas en strukturerad uppföljning av att de som finns efterlevs. Inte heller anses styrelsen utvärdera sitt eget arbete eller vd:ns arbete. Styrelsen bedöms också sakna ett strukturerat arbetssätt för att följa upp att beslut tagna av styrelsen genomförs, enligt granskningsrapporten.

Även i vissa fall anses inte bolaget ha analyserat om de avviker mot gällande lagstiftning.

– Jag saknar positiva saker, som inte blir belysta. Vimarhem gick med rekordvinst förra året och ekonomin är väldigt välskött. Det är mycket fokuserat på det negativa, när det finns mycket som är positivt, sa Michael Svensson (S) i somras och tryckte även på att det varit en tuff tid för tjänstemännen på Vimarhem:

– Det har varit tufft att ta fram alla underlag och när det blir så mycket fokus blir det förstås mycket diskussioner. Jag hoppas att de ska få lugn och ro nu. 

Ville avskeda honom

Ex-kommunalrådet Micael Glennfalk (M) är den som kanske varit hårdast i sin kritik mot Jan Erixon. I september förra året sa han att han tyckte att han skulle bli avskedad.

– Jag kan tycka att det är dags att byta ut Erixon, sa han.

I somras svarade Michael Svensson (S), ordförande i Vimarhem, så här på en fråga om den kritik som funnits mot Jan Erixon.

– Det har jag inga kommentarer kring. Jag har fullt förtroende.

Jan Erixon har haft en lön på 80 000 kronor som vd för Vimarhem. Vi söker Michael Svensson (S), Jan Erixon, kommunalrådet Tomas Peterson (M), det blivande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) och kommundirektören Carolina Leijonram.

Artikeln har uppdaterats.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt