Annons:

Ivarsson är ny vd för Vimmerbyhus:

Joakim Ivarsson är ny vd på Vimmerbyhus. Han säger att han har tagit med sig mycket av lagtänkandet inom fotbollen till sin nya roll. Foto: Linus Johansson/Arkiv

Ivarsson är ny vd för Vimmerbyhus: "Aldrig tänkt att jag skulle bli det"

Under slutet av 2018 tog Joakim Ivarsson över som vd för Vimmerbyhus efter att Jens Carlsson sökt sig vidare mot nya utmaningar. Han känner att han har kommit in i rollen väl.
– Det känns både bra och utmanande, säger han.

Annons:

Lokala företaget Vimmerbyhus har utvecklats enormt under de senaste åren. 2015 var företaget 26 anställda – nu är det 42 heltidsanställda. Omsättningen har ökat markant och Vimmerbyhus har fått anpassa sig till en betydligt större kostym på kort tid. 

Under 2018 valde vd:n Jens Carlsson att lämna företaget och ta sig an en ny utmaning. Efterträdaren är en hemvävd lösning. Joakim Ivarsson, tidigare produktionschef på Vimmerbyhus, är ny vd. Han blev anställd på företaget för tre år sedan.

– Det känns väldigt bra och utmanande. Jag känner att jag har kommit in i rollen, även om det inte är lätt. Det är mycket att sätta sig in i och jag har inte den här erfarenheten sedan tidigare. Samtidigt har jag jobbat väldigt nära Jens och kommer inifrån organisationen, säger Joakim Ivarsson och fortsätter:

– Att gå från en del ansvar till fullt ansvar är ett stort steg att ta, men jag har fått mycket stöttning av Jens. Organisationen i sig är inte ny för mig, men det innebär ändå en hel del utmaningar för mig.

"Kom som en överraskning"

När han fick frågan blev han först förvånad.

– Det kom som en överraskning för mig och gick väldigt fort. Jag har alltid gillat att vara med där det händer och aldrig riktigt varit nöjd när jag inte har fått vara med och styra, ställa och tänka, skrattar Ivarsson och tillägger:

– Men jag hade aldrig tänkt att jag skulle bli vd en dag. När frågan kommer så är jag ingen person som backar. 

Hur har den första tiden varit?

– Ungefär som jag förväntade mig. Till en början fick jag lägga otroligt mycket tid och energi, men det var vad jag räknade med. Vissa veckor är lite lugnare och då kan man koncentrera sig på de strategiska frågorna. De andra veckorna handlar bara om att driva företaget. 

Vad tror du är dina styrkor som vd?

– Jag tror att jag är en god lyssnare, som försöker vara positiv och alla till lags. Jag försöker se alla och det tror jag man har med sig från idrotten, att det är laget som gör det och att man måste göra saker tillsammans. Det funkar inte med enmansshower. Jag tror aldrig att man blir helt färdigutvecklad heller, utan var sak har sin tid. Rom byggdes inte på en dag. 

"Ser ljust på marknaden"

Fram till maj 2018 hade Vimmerbyhus en omsättningsökning på knappt 90 miljoner kronor för det räkenskapsåret. Det fortsätter att gå väldigt bra för företaget, även om utvecklingen har stagnerat en aning.

– Vi gör inte riktigt den förväntade vinsten och det beror framför allt på våren. Det var svårt att få ut bostadsprojekt då och det gör att det blir ett par procent lägre vinst än vi förväntat oss. Samtidigt har vi gjort en jätteresa omsättningsmässigt och gått från 30 miljoner kronor till 90 miljoner kronor på tre år. Det medför också kostnader att vi har ökat omsättningen.

Hur såg sista delen av 2018 ut?

– Hösten var lite vacklande, men jag kan inte ge några siffror nu, det får vi ta i maj. Jag tycker ändå att det går bra, vi har bra med affärer och en bra orderstock. Det är inte mycket som viker. 

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser ljust på marknaden. Vi gör fortsatt bra affärer och sista kvartalet 2018 har vi fått in affärer för vad vi behöver under fyra, fem månader. Marknaden har stabiliserats en aning, men vi behöver fortsätta att bygga i Sverige. Vi får anpassa kostymen, bygga på och försöka utveckla en del. Vi har byggt mycket bostadsrättsföreningar, nu får vi börja titta på lite attraktivare hyresrätter i mindre skala. Det behövs billiga bostäder. 

"Mår bäst av det"

Som mest var Vimmerbyhus 47 anställda. Nu är man nere på 42 och Joakim Ivarsson tror inte det blir någon stor ökning under 2018.

– Det är en liten minskning, men det har varit naturliga avgångar och inte så att vi har avskedat någon. Vi ligger bra till nu. 

Han tycker att det är dags för företaget att landa lite.

– Rent omsättningsmässigt tror jag inte vi ska sikta jättemycket uppåt nu den närmaste tiden. Företaget mår inte bäst av det, vi har vuxit lite för snabbt och det kan vara dags att pausa lite och ha några mellanår. Vi behöver hitta lite strukturer i bolaget, så jag tror inte det är någon anställningsökning att vänta.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt