Annons:

Ett fåtal lämnade Kommunal efter skandalen

Flykten från Kommunal blev stor. Men inte särskilt i Vimmerby. Mindre än en procent av medlemmarna lämnade efter skandalen i vintras.

Annons:

I januari avslöjade Aftonbladet och reportern Richard Aschberg att fackförbundet Kommunals ledning hyrt ut sin krog för porrshower, semestrat gratis på Marholmens konferensanläggning och druckit sprit för hundratusentals av medlemmarnas pengar. Medlemmarnas flykt blev stor. Men i Vimmerby lämnade endast åtta medlemmar Kommunal av den anledningen.

– Det är vad som gäller för sektionen i Vimmerby. Det är fler som lämnat i avdelningen, men det har att göra med pensionsavgångar och att de bytt till andra fackförbund. Det är åtta som har meddelat att de lämnar på grund av Aftonbladets avslöjanden, säger Vimmerbysektionens ordförande Lena Kidsten.

930 medlemmar

Åtta personer är inte ens en procent av Kommunals totala medlemsantal. 930 är medlemmar i Vimmerby.

– Procentuellt är det otroligt få och det känns jätteskönt. Jag var rädd för att det skulle vara fler. Åtta är åtta för mycket, men det är bättre än 20.

Varför stannar medlemmarna hos er?

– Jag tror att man har förtroende för oss i Vimmerby, att vi finns här och att vi jobbar för medlemmarna. Vi har inga utsvävningar, vi gör inga resor eller tvivelaktiga bokningar. Sedan har vi fått dem att förstå att man inte straffar toppen om man går ur. Man straffar arbetstagarna, för man försvagar fackets ställning.

Locka tillbaka?

Kommunals Lena Kidsten vill inte sia om hur många av de åtta medlemmarna som de kan locka tillbaka.

– De flesta som har begärt utträde har blivit uppringda av avdelningen och en del har tagit tillbaka sitt utträde. Men hur många av dessa åtta törs jag inte säga. Vi har kontakt med dem.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt