Annons:

ARBETSMILJÖN PÅ AL: TIO GRADER INOMHUS

30 grader på sommaren – och tio på vintern. Det är konsekvensen av AL-skolans dåliga ventilation. Foto: Vimmerby kommun

ARBETSMILJÖN PÅ AL: TIO GRADER INOMHUS

Arbetsmiljöverket kommer att fatta ett beslut om föreläggande med hot om vite på grund av arbetsmiljösituationen på Astrid Lindgrens Skola. Nu talar allt för att kommunen måste agera snabbt.

Annons:

Dagens Vimmerby har skrivit flera artiklar om den mycket ansträngda arbetsmiljön på Astrid Lindgrens Skola. Tidigare i år slog Lärarnas Riksförbund larm i en skrivelse till förvaltningen. Nu får skrivelsen stöd av en statlig myndighet.

Arbetsmiljöverket undersöker arbetsmiljön på en mängd skolor över hela landet – och allt talar för att AL-skolan inom kort får ett föreläggande med krav på en mängd åtgärder.

I en underrättelse till barn- och utbildningsförvaltningen ger den statliga myndigheten Vimmerby kommun en möjlighet att kommentera de uppdagade bristerna innan föreläggandet förmedlas. Senast den 22 juni ska Vimmerby kommun ha svarat.

Bristande underhåll

Arbetsmiljöverket har upptäckt brister i ventilation och underhåll och kräver även att en riskbedömning görs för att undersöka arbetsförhållandena för arbetstagarna och eleverna. Bedömningen ska ska göras utifrån sex olika punkter och resultatet ska sedan åtgärdas. De åtgärder som inte genomförs direkt ska föras in i en skriftlig handlingsplan.

I underrättelsen skriver Arbetsmiljöverket bland annat följande:

”Skolverksamheten bedrivs i gamla byggnader och det kunde noteras att lokaler var slitna och behov av underhåll, t.ex. uppmärksammades hål i golv och slitna väggar. Det framkom också att städning och rengöring försvårades av slitna ytskikt på golv och väggar.

Det saknas också underhållsplaner – men kommunen håller på och undersöker hur man ska rusta upp fastigheten.

Från 10 till 30 grader

Enligt det obligatoriska ventilationsprotokollet (OVK) saknar ALV ett fungerande system för luftväxling och uppfångande av luftföroreningar som alstras i lokalerna. Det är också enorma temperaturväxlingar. Vintertid kan det vara tio (!) grader i lokalerna – och sommartid uppemot 30.

Arbetsmiljöverket kritiserar också utrymmet på skolan – men i måndags tog fullmäktige äntligen beslut om att hyra in paviljonger till skolan.

I underrättelsen skriver Arbetsmiljöverket att man troligen kommer begära att ventilationen är fixad senast 1 mars 2017 och senast den 1 december åtgärdat bristerna i fastigheten och gjort en riskbedömning. Annars kommer kommunen av allt att döma tilldömas ett vite. 

Här hittar du två av våra tidigare artiklar i ämnet: 

http://www.dagensvimmerby.se/nyheter/e/3281/lararna-pa-al-slar-larm-arbetssituationen-ar-ohallbar/

http://www.dagensvimmerby.se/nyheter/e/3282/chefen-svart-att-saga-hur-allvarlig-situationen-ar/

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt