Annons:

  • Coronaanpassad skolstart när eleverna återvänder till gymnasiet

    Lukas Davidsson, Max Lindquist, Alva Elebring, Mauritz Bunke, Klara Gustafsson, Angeline Liljegren, Bianca Stridh, Nathea Anemyr och Viggo Linderson började årskurs ett på Vimmerby gymnasium i dag. Foto: Ossian Mathiasson

  • Coronaanpassad skolstart när eleverna återvänder till gymnasiet
  • Coronaanpassad skolstart när eleverna återvänder till gymnasiet
  • Coronaanpassad skolstart när eleverna återvänder till gymnasiet
  • Coronaanpassad skolstart när eleverna återvänder till gymnasiet
  • Coronaanpassad skolstart när eleverna återvänder till gymnasiet

Coronaanpassad skolstart när eleverna återvänder till gymnasiet

Vimmerby gymnasium har inte haft några elever på skolan sedan den 18 mars. Nu är de redo för att ta emot 550 elever och i dag var årskurs ett-eleverna först in på skolan. 
– Vi har vidtagit de åtgärder som går att göra för att ha en sådan verksamhet som vi har, säger gymnasiechefen Anders Eriksson.

Annons:

På tisdagsförmiddagen höll Vimmerby gymnasium två upprop, ett för de yrkesförberedande programmen och ett för de högskoleförberedande programmen, på innergården för att kunna hålla avstånd mellan grupperna. 

Efter uppropen fick de nya eleverna, som börjar årskurs ett, gå in på skolan som har hållit stängt på grund av coronapandemin sedan den 18 mars i våras. 

– Vi valde att ha två upprop, annars skulle det bli alldeles för många på innergården. Det gör vi för att vi inte ska få någon trängsel. På det här sättet kan vi sprida ut oss i olika grupper, säger gymnasiechefen Anders Eriksson och fortsätter: 

– Det är 150 nya elever på gymnasiet och lägg därtill att det redan finns en del på introduktionsprogrammet så det blir drygt 180 elever i årskurs ett. 

Flera åtgärder har vidtagits

Under de senaste veckorna har rektorerna och personalen på gymnasiet vidtagit en hel del åtgärder i skolmiljön till följd av rådande covid-19-läge. 

– Smittspridningen i Kalmar län har inte susat iväg men vi har vidtagit de åtgärder som går att göra för att ha en sådan verksamhet som vi har. Vi har minskat antalet stolar i matsalen, glesat ut i klassrummen, dragit isär bänkar, förlängt mattider och sett till att inte så många elever har rast samtidigt. Det som går att göra schematekniskt har vi gjort. Vi har sett till att eleverna har hemklassrum och sin egen bänk i ett klassrum så långt det är möjligt. Det är för att minska antalet möten och försöka hålla begränsade grupper där man umgås, säger Anders Eriksson. 

Gemensam starttid för eleverna

Vimmerby gymnasium har haft kontakt med Kalmar länstrafik om att minska trycket i kollektivtrafiken och senarelägga skoldagen för gymnasieelever, något som man har infört på flera håll i landet. 

– Vi hade ett möte med KLT om det i förra veckan men vi måste ha gemensam starttid för det fungerar inte med kommunikationerna. Vi har elever som kommer från både kransorter och centralorten och det fungerar inte här. Den planen fick vi lägga åt sidan med en gång, det förstod vi efter mötet med KLT, säger han och fortsätter:

– Det gör att vi får sprida ut eleverna på skolan.  På yrkesprogrammen där man har egna verkstäder eller på restaurangskolan med eget kök så har man stora lokaler och stora ytor. Det är inga svårigheter att sprida ut folket. Det som är svårt är att hitta bra lösningar när vi har klassrumsundervisning, likt svenska och engelska. Vi försöker lägga så mycket som det bara går i klassrummen som tillhör till exempel restaurangskolan. 

Går det att lösa?

– Det ser ganska bra ut. Rektorerna har jobbat med schemajusteringar och vi får se hur det går. Om det uppstår situationer så måste vi hitta lösningar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt