Annons:

Migrationsverket vill lämna kontoret i Högsby

Foto: Pressbild

Migrationsverket vill lämna kontoret i Högsby

I takt med att antalet asylsökande i Sverige fortsätter minska krymper även Migrationsverkets verksamhet. Nu har man lagt fram förslag om att dra tillbaka sin närvaro på fyra orter – däribland Högsby.

Annons:

Högsby och Hultsfred är två av de kommuner som tagit emot flest asylsökande per capita under 2010-talet. Stor del av verksamheten har skötts från kontoret i Högsby, men nu anser Migrationsverket att kontoret inte längre behövs.

Skälet är att antalet asylsökande sjunkit så kraftigt sedan Sverige införde stora åtstramningar. I år väntas 13 000 söka asyl i Sverige. 2015 var det 163 000. 

–  Antalet öppna asylärenden har minskat på grund av avarbetning och färre nya asylansökningar. Med ett minskat uppdrag blir det naturligt att vår lokala närvaro också krymper, Vi måste anpassa oss efter de förutsättningar som råder och bli en mindre och mer effektiv myndighet. Anpassningen har pågått de senaste åren och påverkar både kontor i våra storstäder och på mindre orter, säger Åsa Lindberg, regionchef i Syd, i ett pressmeddelande. 

"Ett tungt besked"

Utöver Högsby vill Migrationsverket stänga kontoren i Jönköping, Mariestad och Borås. Kontoret i Högsby ska vara avvecklat senast i slutet av 2021.

– Det är ett tungt besked att både lämna och ta emot. Högsby har en välfungerande verksamhet med uppskattade medarbetare. Att just Högsby blev aktuellt har att göra med att vi sedan en tid tillbaka har avvecklat många tillfälliga boenden, och den avvecklingen kommer att fortsätta, säger Åsa Lindberg.

Cirka 20 personer har arbetat på kontoret i Högsby. Huruvida de sägs upp eller inte beror inte på att kontoret stängs. Beslutet om avveckling fattas av generaldirektör Mikael Ribbenvik i mitten av september.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt