Annons:

Förbjudet för fritidsbarnen att bada:

I sommar blir det inga dopp för fritidsbarnen. Foto: Vimmerby kommun

Förbjudet för fritidsbarnen att bada: "Handlar om säkerhet"

Tidigare år har fritidshemmens personal kunnat ta med sig barnen till en sjö och badat. Från och med i år är det förbjudet. – För oss är det en säkerhetsfråga, säger Anne-Cathrine Ingström, verksamhetschef för förskolan i Vimmerby kommun.

Annons:

I slutet av den förra veckan gjorde oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) ett utspel med anledning av barn- och utbildningsförvaltningens beslut att inte tillåta bad under sommaren för barn på fritidshem och förskolor i kommunen. Så här förklarar Anne-Cathrine Ingström, verksamhetschef för förskolan, förvaltningens beslut. 

– Vi har haft diskussioner och kom fram till införa ett förbud mot det. Framför allt handlar det om säkerhetsskäl, det är ett stort ansvar att lägga på personalen och ibland har vi vikarier på sommaren som inte känner barnen så väl som ordinarie personal gör. Det handlar i grund och botten om trygghet och säkerhet för barnen, säger hon. 

Tidigare har personalen på vissa fritidshem och förskolor tagit med sig barnen till en sjö och badat. Men Anne-Cathrine Ingström kan inte säga hur vanligt det har varit. 

– Jag tror inte att så många har gjort det, det handlar om resor också. Fritidshem är till för barn som har föräldrar som arbetar eller studerar och att få bada är inget krav i vår verksamhet. Simundervisning ingår i läroplanen inom skolan och det tillgodoses. 

Har ni fått mycket reaktioner på beslutet?

– Vi har fått några få reaktioner. Det har varit både föräldrar som tycker att det är bra och föräldrar som velat veta orsaken till beslutet och som tycker att det är mindre bra. Jag kan inte säga om det varit övervägande åt något håll.

Förbudet ska utvärderas

Några drunkningstillbud eller olyckor i Vimmerby kommun, känner verksamhetschefen inte till. 

– Det kan jag inte svara på, men vi har diskuterat utifrån vad som kan hända och att barn har drunknat i samband med vistelse i skola och fritidshem i Sverige. Alla kan inte simma och personalen ska inte behöva ta det ansvaret. 

Efter sommaren kommer förbudet att utvärderas och det är inte klart hur det blir i framtiden. 

– Vi kommer att titta på eventuellt inkomna synpunkter. Beslutet har diskuterats med rektorer och förskolechefer innan sommarlovet och uppföljning gör vi tillsammans med dem för att se hur det blir i framtiden.

Fråga

Vad tycker du om förbudet?

Modigt och klokt beslut. Personalen ska inte behöva bära ett eventuellt dödsfall på sitt samvete.
Jag är kluven.
Helt fel. Låt barnen bada!
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt