Annons:

Fastighetschefen: ”AL-skolan kan hålla i 50 år till”

Renovering eller bygga nytt? Det är frågan för Vimmerby kommuns politiker. Foto: Vimmerby kommun

Fastighetschefen: ”AL-skolan kan hålla i 50 år till”

I går meddelade majoriteten att de vill bygga en helt ny skola. Samtidigt projekteras den planerade renoveringen av Astrid Lindgrens Skola. – Gör vi den här upprustningen tror jag skolan kan hålla i 50 år till, säger kommunens fastighetschef Rolf Johansson.

Annons:

I går presenterade majoriteten ett förslag om att bygga en helt ny skola i Vimmerby tätort. Tanken är att sälja Astrid Lindgrens skola, som är i akut behov av renovering.

Arbetet med upprustningen av skolan har redan påbörjats. I år finns tre miljoner budgeterade för projektering av den stora renoveringen av skolan. Ungefär en halv miljon av dem har redan förbrukats.

– Vi har startat med projekteringen och haft ett första möte. Än så länge är det inget beslut taget annat än att vi ska projektera ombyggnaden. Vi har satt igång konsulterna och har gjort en del utredningar.

 Cirka 45 miljoner

Johansson tror inte att de tre miljoner som är avsatta för projekteringen kommer att användas.

– Jag tror inte att de kommer gå åt. Det arbete som konsulterna gjorde innan var så pass bra och det tidskrävande arbetet är redan gjort, säger fastighetschefen Rolf Johansson

Tanken är att AL-skolan ska renoveras för cirka 45 miljoner kronor.

– Det blir en rejäl upprustning där vi främst byter teknik och ytskikt och i summan ingår fönster och sådana bitar.

 "Inga synpunkter"

Johansson tror att skolan klarar uppemot 50 år till om renoveringen genomförs.

– Huset kan vi hålla levande bra bra länge. Får vi göra underhåll och om det tas fram en underhållsplan så kan det leva i 50 år till. Sedan handlar det om skolans verksamheter och vilka lokaler de behöver. Det är både och. Det vi har saknat hittills är att man gör mindre åtgärder och därför behövs ett krafttag nu.

Vad tycker du är mest förnuftigt, att renovera eller bygga nytt?

– Jag har inga synpunkter om det. Det handlar om skolan ur verksamhetssynpunkt och hur pengarna ska användas.

 Föreläggande

Vad det kostar att bygga en ny skola finns det ännu inga uppskattningar om. Ifjol tog Mariestads kommun beslut om att bygga två nya F-6-skolor med 350 elever i varje för 110 miljoner kronor styck.

– Jag vet inte alls hur de tänker. Politiken har sagt att man inte vet hur stor den ska bli och det får man börja med i så fall och räkna på. Det beror på väldigt mycket saker, det är mycket tänk innan.

Är det aktuellt att pausa renoveringen tills man tagit ett beslut?

– Jag har inte varit med i den diskussionen, men det tror jag. Men oavsett om man ska bygga nytt eller inte måste vi göra lite på skolan under tiden.

Vimmerby kommun väntas få ett föreläggande från Arbetsmiljöverket gällande AL-skolan under hösten.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt