Annons:

Misstänkt våldtäktsman döms för busskapning

Bussen på bilden har absolut ingenting med artikeln att göra.

Misstänkt våldtäktsman döms för busskapning

En buss var på väg från Färjestaden in till Kalmar i november 2015. En man i 20-årsåldern försökte då kapa bussen och bussen var på väg att dundra in i räcket. Nu döms mannen, som också är misstänkt för våldtäkt, för framkallande av fara för annan, skadegörelse, våldsamt motstånd och narkotikabrott.

Annons:

Klockan var runt 23 den där novemberkvällen när 20-åringen gick fram till busschauffören och försökte ta över ratten. Bussen krängde över mittlinjen flera gånger och var nära att dundra in i räcket. Chauffören och passagerarna fruktade för sina liv och i polisförhör har busschauffören sagt att han övertygad om att det skulle gå åt helvete. 

Till slut lyckades chauffören ta kontroll över ratten, bromsa in bussen och en passagerare ryckte bort 20-åringen. Då slog sig mannen blodig mot framrutan. 

Chauffören trodde att mannen försökte ta sitt eget liv. 

Fyra passagerare höll fast 20-åringen tills polisen kom. Mannen var bråkig även mot poliserna och åtalades för våldsamt motstånd. Orsaken till mannens agerande ska ha varit att han hamnat i bråk med några andra passagerare. Han ska ha blivit svartsjuk när en av passagerarna pratade med en kvinna som var i sällskap med honom. 

Villkorlig dom

Tingsrätten anser att mannens agerande har inneburit en konkret risk för en allvarlig trafikolycka. Själv hävdar 20-åringen att han varken kan erkänna eller förneka brott då han var berusad vid tillfället. Mannen hade spår av cannabis i sig. 

Tingsrätten dömer mannen för framkallande av fara för annan, skadegörelse, vålsamt motstånd samt narkotikabrott. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter på totalt 3 000 kronor. Han ska också betala skadestånd på drygt 6 000 kronor till busschauffören och 8 000 kronor till bussbolaget. Domen kan överklagas till Göta hovrätt.

Misstänkt för tre våldtäkter

20-åringen är välkänd av polisen, uppger 24Kalmar och SVT Nyheter Småland. Han sitter för tillfället häktad misstänkt för en våldtäkt i en lägenhet i Kalmar för två veckor sedan. Där ska bevisläget se bra ut. 

– Vi har flera vittnen och viss teknisk bevisning. Vi är tidigt i utredningen och inväntar fler provsvar som kan utgöra bevis, säger assistentåklagare Robert Knutsson till SVT. 

Det är tredje gången på ett drygt halvår som mannen är misstänkt för våldtäkt. Dagen innan midsommarafton greps han för en annan våldtäkt i Kalmar, men utredningen lades ned några dagar senare. Även i maj i år anhölls mannen för en våldtäkt på julafton 2015. Mannen släpptes på fri fot och misstankarna avskrevs. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt