Annons:

Kommunalrådet förklarar – därför tvingas Vimmerbygymmet stänga

Att WAHK har sin verksamhet i en kommunal idrottsanläggning och är en ideell förening är Vimmerby kommuns förklaring till att gymmet tvingades stänga i måndags. Foto: Arkivbild

Kommunalrådet förklarar – därför tvingas Vimmerbygymmet stänga

Sedan i måndags kan inte medlemmarna på Vimmerby Atlet- och hälsoklubb (WAHK) nyttja gymmet i idrottshallens källare. Det rör upp känslor – och nu förklarar kommunalrådet Jacob Käll varför gymmet tvingats stänga. 
– Gymmet ligger i en kommunal idrottsanläggning och är en ideell förening, säger Jacob Käll. 

Annons:

I mitten av december kom regeringen med beskedet att alla statliga och regionala idrottshallar ska stängas. 

De tre gymmen i Vimmerby, WAHK, Body Gym&Relax och Träningshuset, har hållit öppet sedan dess. På måndagen fick WAHK, som håller till i idrottshallens källare, besked från Vimmerby kommun om att de måste stänga ner sin verksamhet till åtminstone den 24 januari. 

”Vi i föreningen har full respekt för den pågående coronapandemin och förstår restriktionerna. Det vi blir irriterade över är att vi inte får träna trots att vi har följt och följer restriktionerna till punkt och pricka. De två andra gymmen i stan har öppet med restriktioner som de följer. Det här kommer leda till att andra medlemmar kommer ta sig ner dit istället för att träna”, säger Mehmet Kaya, styrkelyftare från Vimmerby, i en intervju med Dagens Vimmerby. 

"Ligger i en kommunal idrottsanläggning"

DV har varit i kontakt med kommunalrådet Jacob Käll (C), som har varit med och fattat beslutet och förklarar varför just WAHK fick stänga ner sin verksamhet med omedelbar verkan i måndags. 

 – Anledningen är att gymmet ligger i en kommunal idrottsanläggning och att det är en ideell förening, säger Jacob Käll. De var naturligtvis inte glada åt det men det är ingen som är glad, inte vi heller, när vi behöver göra nedstängningar i samhället, säger Jacob Käll. 

WAHK anser att de följer alla restriktioner med att hålla avstånd, sprita händer och rengöra utrustning och har dessutom gjort beräkningar för att begränsa antalet till maximalt tolv personer i gymmet. 

– Skillnaden är att de är i en kommunal anläggning och vi har tagit till den här åtgärden med att stänga våra anläggningar. 

Blir det inte orättvist att de får hålla stängt när de andra gymmen får ha öppet?

– Det är jättetråkigt, men det finns inte mycket som vi kan göra åt det.

Hur ser du på att det kan bli högre tryck på de två andra gymmen i Vimmerby?

– Gymmen måste följa restriktionerna för att inte skapa trängsel. 

Bowlinghallen kan hålla öppet

Bowlinghallen som också har sin verksamhet i idrottshallen får fortfarande hålla öppet. 

– Ja, det stämmer. Vimmerby Bowling har öppet. Vi kan inte stänga ett privat bolags verksamhet, det är förklaringen till att de kan ha öppet. De måste följa restriktioner och vidta åtgärder för att säkerställa att de följer de nya restriktionerna. 

Coronasituationen fortsätter precis som i december att vara allvarlig. Smittspridningen är hög och läget i vården är väldigt ansträngt. Att det blir en fortsatt nedstängning efter den 24 januari är troligt med tanke på den nuvarande situationen. 

– Det är klart att vi alla hoppas på att det ska lätta men just nu ser det inte så bra ut när det gäller smittläget. Vi har väldigt hög smittspridning i Vimmerby kommun och den fortsätter att öka. Vi ligger värst till i länet så det känns inte så lugnt. 

Tror du att det blir en fortsatt nedstängning efter den 24 januari?

– Jag vet inte. Det är svårt att säga. Eftersom man satte ett datum i december så har det väl funnits en förhoppning om att kunna få styr på det med de här restriktionerna. Men just nu ser vi ingen minskning även om det är ett tag kvar till den 24 januari. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt