Annons:

  • SVERIGES STÖRSTA VÅFFELKEDJA ETABLERAR SIG I TRAKTEN – SÅ MÅNGA JOBB SKAPAS

    Nu kan vi avslöja, Sveriges största våffelkedja Våffelbruket, med Katarina Unemar som vd, öppnar inom kort i både Vimmerby och Västervik. Sammanlagt rör det sig om mellan 30-50 arbetstillfällen i Västervik och 15-20 i Vimmerby. Foto: Privat

  • SVERIGES STÖRSTA VÅFFELKEDJA ETABLERAR SIG I TRAKTEN – SÅ MÅNGA JOBB SKAPAS

    I Västerviks kommun startas tre enheter varav Almvik är den ena. Foto: Privat

SVERIGES STÖRSTA VÅFFELKEDJA ETABLERAR SIG I TRAKTEN – SÅ MÅNGA JOBB SKAPAS

Våffelbruket etablerar sig i Vimmerby och Västervik redan till sommaren. Nyligen inleddes rekryteringen av personal till satsningen.
– Vi räknar med att behöva uppemot 70 anställda på de båda orterna, säger grundaren och vd:n Katarina Unemar.

Annons:

Efter succéstarten i Ludvika sommaren 2020 har företaget vuxit till att finnas på drygt tio orter.

Nu väljer man att etablera sig även i Vimmerby, genom att flytta in i fastigheten Magasin 5, bredvid det glasscafé/Gelateria som just nu byggs av Jerker Ekelund, samt på flera platser i Västerviks kommun.

– Där blir det tre enheter: en i Almvik på vägen mot Gamleby, en i Västerviks hamn och så kommer vi att ha en food truck, berättar Katarina Unemar, som driver företaget tillsammans med maken Claes Unemar.

Imponerande utveckling

Våffelsuccén sprids över landet i en imponerande takt.

– Vi inledde mitt under pandemin och fick en kaosartad start kan man säga. Därefter öppnade vi i Säfsen för vi var nyfikna på hur konceptet skulle fungera i fjällen. Det visade sig att folk vill äta glass även när det är 20 minusgrader, säger Katarina Unemar och skrattar. 

– Nu är vi i färd att öppna på ännu fler platser utöver Vimmerby och Västervik. Målet är att fortsätta att växa och bli en franchisekedja och omfatta 35-talet enheter. I samma ägarfamilj finns också Huski Choklad, som vi har ett väldigt nära samarbete med, så de blir också en del av satsningen i de båda kommunerna.

Mat- och sötvåfflor

Det som kännetecknar Våffelbruket är deras bubbelvåfflor med en krispigare yta och ett fluffigare innehåll än en vanlig frasvåffla. Den används både som sötvåffla med glass i och matvåffla.

– Räkvåfflan är vår absolut populäraste av matvåfflorna, säger Katarina Unemar i en paus i arbetet med att skruva möbler i lokalen i Almvik.

Tanken är att öppna lagom till skolavslutningen i Västervik och runt midsommar i Vimmerby.

– Det är väldigt tufft att få tag i folk inom restaurangbranschen, men vi tycker det funkar väldigt bra att jobba med ungdomar från 16 år, så vi behöver vänta tills de får sommarlov, men smyger igång om helgerna i Västervik. Rekryteringsprocessen pågår för fullt parallellt.

Hur många anställda räknar ni med kommer behövas?

– Mellan 30 och 50 i Västervik och det är någonstans 15-20 vi söker i Vimmerby eftersom det är olika team som jobbar på rullande schema varje dag, så det går åt ganska många för att vi ska få det att hålla ihop med ledigheter och så. Vi kommer dessutom kunna ha öppet ganska länge, i vart fall i Västervik.

Vad fick er att satsa i Vimmerby och Västervik?

– Min man har varit här i Västervik tidigare och har kontakter här. Vi har varit sugna på att sprida oss söder ut, så det blir första i de här trakterna. Det är ju dessutom två fina turiststäder, det har förstås spelat in att vi blivit intresserade av att ta det här steget.

Vad tror ni om förutsättningarna att det ska bli lika lyckat som norr över?

– Vi tror verkligen på det här, för vi har något som hela familjen gillar. Och platserna är också viktiga, det hänger ihop med att det finns saker att göra på orten eller i närheten och att det är fint att vara här.

Hur tänker ni er fortsättningen, när sommarsäsongen är över?

– Vi kan mycket väl tänka oss att hålla öppet, så länge det kommer gäster. Nu har vi bara haft öppet under pandemin, men senare på sommaren brukar ju de utländska turisterna komma. Vi har sagt vi ska summera efter sommaren, så får vi se hur det blir därefter.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt