Annons:

MATJÄTTEN SKYLDIG VIMMERBYFÖRETAGARE JÄTTEBELOPP

Jerker Ekelund saknar inbetalningar på 300 000 kronor från samarbetspartnern Våffelbruket. Foto: Ossian Mathiasson

MATJÄTTEN SKYLDIG VIMMERBYFÖRETAGARE JÄTTEBELOPP

I samband med planerna på sitt glasscafé Magasin 5 inledde Jerker Ekelund ett samarbete med Våffelbruket. Nu står parterna mitt i en tvist där Våffelbruket har en skuld till Ekelund på 300 000 kronor, vilket Vimmerby Tidning var först med att rapportera.
– Det är klart att det känns och det är skittrist, säger Ekelund.

Annons:

Våffelbruket har öppnat ett 20-tal restauranger runt om i Sverige de senaste åren, varav en i Vimmerby och en i Västervik. Nu tycks bolaget stå inför allvarliga ekonomiska problem. Vimmerby Tidning berättar ikväll att bolaget inte längre har F-skattsedel, mängder med betalningsanmärkningar och bland annat en stor skuld till Vimmerbyföretagaren Jerker Ekelund.

Totalt handlar det om 300 000 kronor. Utöver det har Ekelund investerat 200 000 kronor i den del av fastigheten som Våffelbruket sedan hyrde.

– Klart att man är orolig. Det är jättemycket pengar för mig. 500 000 är ingenting som fladdrar förbi obemärkt, men jag är väldigt lösningsorienterad och har god dialog med mina leverantörer. Jag är övertygad om att glasscaféet kommer ha en fortsättning, säger Ekelund till Dagens Vimmerby. 

Har du själv blivit skuldsatt på grund av de här uteblivna intäkterna?

– Oja, så är det ju, men jag har andra intäkter som kan täcka upp för det här. Det är möjligheten i detta.

Känner du oro för din egen verksamhet?

– Summan som Våffelbruket har kostat mig är en ganska rejäl slant. Det är ett avgörande belopp, så är det ju.

Kommer du få in de här pengarna?

– Jag vet faktiskt inte det, jag vill ju tro det. Det sista man hoppas är att det ska gå åt helvete för dem.

"Försöker ha en dialog"

Ekelund funderar på att skicka de obetalda fakturorna till Kronofogden.

– Jag försöker ha en dialog med dem och hitta en lösning, men än så länge är vi inte där. Min revisor har en annan uppfattning om vad som är nästa steg. Jag har inte skickat de här beloppen till Kronofogden och Huski Choklad, som äger Våffelbruket, har oerhört starka ägare. Jag hoppas att det kan vara en väg framåt. 

När drar du bolaget till Kronofogden, när går gränsen?

– Jag hoppas på en lösning den här veckan, sedan får jag agera utifrån det. En sak som jag tycker är lite viktig i sammanhanget är att alla sommarjobbare har fått sina löner. Det är ändå bra.

 Vill sälja våfflor i egen regi framöver

Tidigare i somras berättade vi att våffelverksamheten i byggnaden kommer att struktureras om.

– Jag har varit väldigt tydlig med att jag inte avser att driva ett våffelbruk där igen, jag vill driva Magasin 5 och det är där inne man ska köpa sina våfflor. Det finns ingen mening med att ha dubbla uppsättningar och det är bättre att köra på Magasin 5. Det hade jag bestämt mig för redan innan det här med pengarna började.

Ekelund har gett förslag om hur parterna kan fortsätta samarbeta.

– Det har de fått till sig för längesedan, men jag har inte fått något svar. Samtidigt finns det ingen anledning att diskutera ett nytt avtal när vi inte löst det historiska.

Tror du ni kan inleda ett samarbete igen?

– Ja det tror jag. Våffelbruket ägs ju av Huski Choklad och vi har samarbete med dem idag i glasscaféet. Det är väl så jag tänker att man krokar arm med Huski framöver.

Bolaget har fått mängder med betalningsanmärkningar under de senaste åren, men det handlar inte om extrema belopp. Det högsta beloppet ligger runt 29 000. Den 29 oktober hade bolaget inga skulder hos Kronofogden. 

Vi har sökt Våffelbrukets vd Jon Sten som inte hade möjlighet med en intervju ikväll. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt