Annons:

Josefin följde sin dröm i Korka – nu kan det bli aktuellt att anställa

Josefin Karlsson följde sin dröm ute i Korka och kan summera en fin första säsong. Foto: Privat

Josefin följde sin dröm i Korka – nu kan det bli aktuellt att anställa

Den 1 juli öppnade Josefin Karlsson upp sin gårdsbutik och odlingsträdgård vid hemmet i Korka. Öppningsåret blev en succé.
– Jag satte upp ett drömmål och det målet nådde jag förra lördagen, berättar Josefin Karlsson.

Annons:

Hon lämnade sitt ordinarie jobb för en helt ny verklighet. Nu kan Josefin Karlsson summera den första sommarsäsongen för sin gårdsbutik och odlingsträdgård i Korka, strax utanför Vimmerby. 

Drömmen som funnits sedan tonåren blev sann och Josefin Karlsson kan summera en lyckad sommar.

– Jag tycker att det har gått jättebra. Det har varit både jättekul och jätteutmanande – och det har varit väldigt mycket av precis allt. Väldigt roligt, väldigt givande, väldigt utmanande och väldigt mycket jobb. Jag kunde ju ingenting, så det har varit en otroligt brant inlärningsperiod. I början, när det kom så mycket folk, blev det ganska många lärdomar på kort tid. Det jag trodde det skulle vara mest jobb blev det inte så mycket av och det jag trodde det skulle bli ganska lite av blev det mer av. Så det blev annorlunda, men varken värre eller bättre, säger Josefin Karlsson.

Hon hade räknat med att själva odlingsarbetet skulle ta mer tid än vad det gjorde. Mötet med alla glada kunder tog däremot mer tid.

– I och med att vädret blev som det blev, så blev det mindre jobb med själva odligen. Däremot blev det mer tid socialt. Jag hade inte väntat mig att folk ville prata om mig med mig så mycket. Det var väldigt roligt att få höra alla historier från personer som hade egna berättelser från Korka som barn. Folk ville också berätta om sina egna odlingar, allt från en pallkrage till en mjölkgård. Det har varit jätteroligt, men att så många var intresserade av mig och min person var oväntat för mig.

Överraskad över intresset

Under juli och augusti kom cirka 2 000 besökare per månad.

– September har jag inte hunnit summera ännu, men det var lite färre besökare då. Däremot var omsättningen lika stor och det beror på hur odlingen sett ut. Mycket grönsaker gick att skörda senare än vanligt. 

Vad säger du om intresset för din satsning?

– Jag är överraskad. Jag satte ett omsättningsmål när jag öppnade och så satte jag ett högre mål, vilket blev ett form av drömmål som jag skulle sträva efter. Det drömmålet nådde jag förra lördagen. Det är ett kvitto på att intresset var större än jag trodde. Sedan har det i princip bara varit Vimmerbybor och folk med anknytning hit som har kommit. Det har varit väldigt lite turister och det är en stor potential till nästa år. Då behöver jag göra vissa förändringar i hur jag marknadsför det dock.

Kan anställa

Samtidigt är besöksantalet ungefär på gränsen för vad hon klarar helt ensam. Därför kan det bli aktuellt att anställa under nästa år.

– Det kan det absolut bli. Så som det var i år klarar jag själv, men dygnet har bara 24 timmar. Vi får se hur det blir, säger Josefin Karlsson. 

Nu väntar en period för henne med mycket förädlingar av olika slag och dessutom en hel del marknader. 

– Sedan tänker jag att jag ska ha lite semester i januari. Nästa år är förhoppningen att kunna öppna tidig vår med försäljning av plantor. Utmaningen är att få en längre säsong och ha verksamhet fler månader på året. Det är en nöt jag måste knäcka.

Marmeladen blev en succé

I år blev hennes Proseccomarmelad en enorm succé.

– Det blev en fullträff otroligt oväntat. Det var bara så att jag gjorde en grej och så märkte jag hur gott det blev. Det blev en stor snackis och en dag kom det en kvinna fem minuter innan jag skulle öppna. Hon sprang genom trädgården och tog hela hyllan med burkar. Hon skulle ha det som en sommarpresent till sina anställda, säger Josefin och skrattar.

Det låter inte som att du ångrar den här satsningen?

– Jag ångrar verkligen inte att jag provade. Hade jag vetat att vädret skulle bli som det blev, så kanske jag hade väntat ett år. Men det har gått otroligt bra och jag är tacksam för året som har varit. Nu är jag peppad på nästa år och hoppas att det här verkligen ska bli ett utflyktsmål under vårhelgerna, säger hon och utlovar förstås nyheter även nästa säsong.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt