Annons:

VILL HA AFFÄREN KLAR FÖRE ÅRSSKIFTET

Affärsområdeschefen Jörgen Lindqvist vill ha affären klar före årsskiftet. Foto: Södra Wood.

VILL HA AFFÄREN KLAR FÖRE ÅRSSKIFTET

Södra Skogsägarna är mitt inne i en försäljningsprocess av Djursdala sågverk. – Ambitionen är att vara klara före årsskiftet, säger affärsområdeschefen på Södra Wood, Jörgen Lindqvist.

Annons:

Södra Skogsägarna tjänar för lite pengar. Därför lägger man nu ned sågverken i Ramkvilla och Torsås och säljer sågverket i Djursdala. Sågverket i Djursdala är det enda inom Södra som sågar lövträd.

– Vi har sagt till om detta i våras och det är egentligen samma plan som ligger fast. I samband med att vi gjorde en del offentliggöranden i går ville vi förtydliga det. Vi har ett uppdrag att säkerställa en avsättning av medlemmarnas virke och det gäller hela lövbeståndet. I det ligger att vi nödvändigtvis inte behöver såga allt lövvirke själva, säger Jörgen Lindqvist.

”Pågår diskussioner”

Södra är mitt inne i diskussioner med flera intressenter.

– Det pågår ett antal diskussioner, men jag kan inte säga något om vilka det är. Det viktiga är att det blir rätt lösning för medarbetarna, våra medlemmar och för företaget, men vår ambition är att ha löst frågan i slutet av året.

Kommer sågverket i Djursdala finnas kvar?

– De vi diskuterar med har som ambition att behålla sågverket, men jag kan inte svara på deras slutgiltiga intentioner.

Hur har medarbetarna mottagit beskedet?

– Det är aldrig roligt. Vi har tidigare dragit ned produktionskostnaden i Djursdala och reducerat antalet medarbetare. Det är aldrig roligt att behöva göra det, varken för företaget eller för medarbetarna. Vi ser oss som ett ansvarsfullt företag och ska hjälpa medarbetarna till nya inkomstmöjligheter.

”Andra är bättre lämpade”

Södra Wood hade under 2015 en omsättning på cirka 5,7 miljarder kronor och 1 500 anställda. Nu ska lönsamheten öka.

– Vi tittar över hela sågverksstrukturen och behöver förbättra den underliggande lönsamheten. Detta är en följd av det arbetet. Lövsågverket i Djursdala är en liten del av vår verksamhet och jag tror att andra entreprenörer med andra marknadspositioner är bättre lämpade att driva Djursdala vidare.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt