Annons:

BEKRÄFTAR NEDLÄGGNINGEN AV SÅGVERKET

Jörgen Lindquist är affärsområdeschef för Södra Woods som lägger ned Djursdala sågverk. Foto: Södra

BEKRÄFTAR NEDLÄGGNINGEN AV SÅGVERKET

Södras affärsområdeschef Jörgen Lindquist bekräftar DV:s avslöjande. 15 medarbetare berörs när Djursdala sågverk läggs ned. – Vi har brottats med stora lönsamhetsproblem under en längre tid, säger han.

Annons:

I förmiddags meddelade Södra medarbetarna om beslutet att lägga ned Djursdala Sågverk. Därmed lämnar skogskoncernen helt lövsågsbranschen. Skälet är bristande lönsamhet.

– Vi har haft stora förluster under ett flertal år. Storleken på rörelsen kommenterar vi inte, men den har varit negativ.

Totalt omfattas 15 medarbetare av varslet. Ingen av dem erbjuds jobb inom koncernen.

– Vi har i dagsläget inga alternativa planer för medarbetarna eller enheter som ligger nära Djursdala. För de som är intresserade av att flytta så finns det en möjlighet att söka tjänster, vi bygger upp en anläggning i Långasjön där vi har anställningsbehov.

Omställningsprogram

I somras berättade Dagens Vimmerby att Södra ville sälja sågverket. Någon intressent har man inte hittat.

– Vi har försökt hitta en ny ägare och fått in ett antal olika förslag men det har rört sig om att lägga ned sågen i Djursdala och sätta upp den någon annanstans. Man är intresserad av utrustningen.

Södra kommer att inleda diskussion med facket omgående.

– Vi har ett stort omställningsprogram där vi försöker hjälpa medarbetarna. Det handlar om samtalsstöd och rent praktiskt stöd att söka nya anställningar. Vi sätter till resurser för att stötta våra medarbetare.

Hur var det att ge det här beskedet?

– Jag var inte där i dag, men kan tänka mig att det är mycket frågor. Det har varit diskussioner innan och det har varit en försäljningsprocess. In i det sista hoppas man på en ny ägare eller att det ska kunna vända, så jag kan gissa att det är en del upprörda känslor i Djursdala i dag och har respekt för det.

Initierar diskussion

När sågverket är nedlagt vill inte Lindquist spekulera om, men uppgifter till DV gör gällande att sågverket senast ska vara stängt under det första kvartalet 2017.

– Nu går vi in i en avvecklingsperiod och innan den kommer igång initierar vi en diskussion med de fackliga parterna om avveckling av verksamheten. Vi får se vad den diskussionen landar i. 

När tror du att sågverket är avvecklat?

– Det vet jag inte ännu. Vi startar igång en process med de fackliga parterna och den måste ha sin gång. Det kan komma fram andra lösningar i och med vårt besked och vi får se vad processen leder till.

Vad beror problemen med lönsamheten på?

– Det är en marknadsbild. Lövsåg är en ny grej för Södra i ett historiskt perspektiv och vi lyckas inte få lönsamhet i affärerna. Det har inget med medarbetarna att göra. De har gjort ett mycket gott jobb för att hitta lönsamhet, men vi får inte till marknadsbiten med den här kostnadsstrukturen.

"Känner oss trygga"

Södra är medlemsägt och många planterar förstås lövskog.

– Ett av våra uppdrag är att medlemmarna har en långsiktig avsättning för sitt lövtimmer, men vi gör bedömningen att det finns andra aktörer som är köpare. Vi känner oss trygga med att vi lyckas ta hand om medlemmarnas virke.

Har ni satt någon prislapp på sågverket?

– Nej. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt