Annons:

Kommunalråden: ”VI KAN INTE VÄNTA LÄNGRE”

Tomas Peterson och Helen Nilsson riktar skarp kritik mot oppositionen. Foto: Jakob Karlsson

Kommunalråden: ”VI KAN INTE VÄNTA LÄNGRE”

Centerpartiet vill skjuta upp beslutet om ny förskola till efter valet. Tomas Peterson går till hård attack mot oppositionen.
– Det är beklagligt att oppositionen går emot ett så viktigt framtidsbeslut, jag kan inte förstå det, säger han.

Annons:

I tisdags fattade kommunstyrelsen beslut om att sätta igång projekteringen av en tio avdelningar stor förskola i Skyttehagen/VOK-skogen. Den nya förskolan upptar fyra av VOK-skogens 40 hektar – och har varit hårt kritiserad från flera håll.

I tisdags gick Centerpartiet ut och kritiserade beslutet. De tycker att förskolan är för stor, byggs på fel ställe – och att beslutet kan vänta till efter valet.

 "Måste till nya avdelningar"

Kommunalråden Tomas Peterson och Helen Nilsson är kritiska till agerandet från oppositionen.

– En ny förskola är väldigt angeläget och det har det varit i ett par års tid. Vi hyr baracker för att klara situationen och det måste till nya avdelningar. Vi kan inte vänta längre och det här skulle ha varit byggt i går helst. Det är beklagligt att oppositionen går emot ett så viktigt framtidsbeslut, jag kan inte förstå det. Man gör ett vågspel och vill fördyra det med minst 20 miljoner, säger Peterson.

– Det är en kortsiktig argumentation, vi kan inte vänta till efter valet. Vad väntar man på? Vi har undersökt de tomter vi har och vi anser att det här är den bästa tomten. Vi kan inte vänta på att köpa in tomter som sedan ska detaljplaneläggas. Det tar flera år. Vi har tillfälliga paviljonger för 6-7 avdelningar och det är ett dyrt sätt att driva förskola.

 "Är inte så mycket"

Nilsson anser att majoriteten lyssnat in på de åsikter som framkommit.

– Det har varit delade åsikter, men det man har föreslagit har vi utrett professionellt. Det här är ett förslag som innehåller alla delar: ekonomi, kvalité och placering. Dessutom ser vi att vi kommer ha behov av fler nya förskolor framöver.

I samband med byggnationen kommer elljusspåret behöva göras om.

– Vi tycker inte att det är några stora ingrepp. När förskolan väl är på plats så kommer man gå förbi ett hus och sedan är man i skogen. 4 hektar av 40 är inte så mycket.

"Fördelarna överväger"

Efter att förskolan byggts är det sagt att området ska fredas för ytterligare exploatering.

– Det har vi tagit beslut om, det är inte aktuellt att gå vidare där, men man kan inte garantera vad kommande politiker beslutar, säger Peterson (M).

Hur ser ni på att Vimmerby får tre förskolor så nära varandra?

– Det är bra med olika ställen, men fördelarna överväger det. Det här blir jättebra för barnen, men sedan blir inte alla nöjda.

– Vi har tittat på vilka områden barn kommer växa upp i och ser att det här är ett bättre läge än Nosshult och Vimarvallen, men det här är en av flera förskolor som behövs framöver, säger Helen Nilsson (S). 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt