Annons:

ASTRIDS ”LÖFTE” INGET VÄRT I DOMSTOLEN

De boende har hänvisat till ett påstått löfte till Astrid Lindgren – men det argumentet köper inte Växjö tingsrätt. Foto: Saltkråkan

ASTRIDS ”LÖFTE” INGET VÄRT I DOMSTOLEN

De boende menade att kommunen lovat Astrid Lindgren att hålla marken fri från bostäder – och överklagade den nya detaljplanen. Nu står det klart att även mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt ger kommunen rätt i ärendet.

Annons:

DV har skrivit om konflikten – som rör två nya villatomter längs med Mirabells gata – vid flera tidigare tillfällen. Ägarna till två bostäder i närheten av de nya tomterna överklagade kommunfullmäktiges detaljplan till Växjö tingsrätt – men får alltså avslag.

Själva löftesfrågan kan inte tingsrätten pröva, utan man tittar endast på om beslutet och förfarandet följer lagen.

Argumenten är inte tillräckliga

Domstolen menar att kommunen handlagt ärendet på ett korrekt sätt och att man inte gjort någon felaktig bedömning i avvägningen mellan allmänna och enskilda intressen. Man tycker inte heller att de argument som motparterna fört fram är tillräckliga.

Domen kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt – men då krävs först prövningstillstånd. För att få det krävs anledning till att betvivla riktigheten i Växjö tingsrätts dom, synnerliga skäl eller att målet är av principiell vikt.  

Kartan visar ytan där den nya detaljplanen tillåter bostäder: 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt