Annons:

Debatt om solceller hettade till i fullmäktige:

Magnus Danlid (C) menade att Helen Nilsson (S) inte skulle vara så kaxig.

Debatt om solceller hettade till i fullmäktige: "Kanske inte ska vara så kaxig"

Ett medborgarförslag om att installera solceller på samtliga kommunägda och solbelysta tak mynnade ut i en politisk debatt mellan flera olika läger. Debatten hettade också till mellan Magnus Danlid (C) och Helen Nilsson (S).

Annons:

Medborgarförslagets mening var att kommunen skulle installera solceller på alla sina solbelysta tak i söder-, öster- och västerläge. 

Förslagsställaren önskade att samtliga takytor skulle förses med solceller senast år 2030. 

Vänsterpartisten Lars Johanson ansåg att fullmäktige skulle bifalla förslaget.

– Vi behöver vad vi kan gör att få till klimatåtgärder, men Vimmerby kommun är inte direkt känt för att stå i första ledet. Kommunen skulle få mer nytta för pengarna genom att göra så här än genom att bygga en solcellspark eller bli delägare i en. Ska jag spetsa till det så är förvisso det borgerliga styret här inte kända för att göra affärer där vi får störst nytta för pengarna. Jag tänker på VTT-avtalet, Karlbergstomten och Krönsmon, säger Lars Johansson (C). 

Han ifrågasatte varför kommunen avvaktar kring de här mindre investeringarna.

– Vi gör inte tillräckligt åt klimatet, men vi kan åtminstone börja med de här små investeringarna som kan bli lönsamma över en tioårsperiod.

Ola Gustafsson (KD) menade att samtliga kommunala tak skulle innebära att minst 50 000 kvadratmeter skulle bli aktuella.

– Det skulle innebära årliga investeringar på tio miljoner kronor i tio års tid. Vi satsar redan mycket på energibesparande åtgärder exempelvis genom ny ventilation. Det ger bra klimatnytta, men allt som gör det syns inte. Svenska Kraftnät avråder också från att satsa på solceller på tak, då det är för låg effektivitet och i sådana fall bättre att satsa på större anläggningar, säger han.

Dialog med fyra intressenter

Han berättade också att kommunen fört dialog med fyra intressenter kring att anlägga solcellsanläggningar här.

– Då med kommunen som andelsägare. I investeringsplanen för 2023 finns också 1,25 miljoner kronor till solpaneler och vid nybyggnation finns alltid solceller med som ett alternativ.

Helen Nilsson (S) ville, trots att hennes parti också ansåg att medborgarförslaget skulle ses som bsvarat, ge Lars Johansson (V) en klapp på axeln.

– Lars har en poäng här. Det vore bra om vi i tankarna kring ny översiktsplan kunde visa på något område där man kan anlägga en solcellspark. Inte i Linköpings storlek men ur ett Vimmerbyperspektiv. Det är angeläget för framtiden att vi diskuterar det och har något att ta ställning till. 

Debatten hettade till

Magnus Danlid (C) tog då plats i talarstolen och förklarade att han inte kunde låta det sistnämnda stå okommenterat.

– Vimarhem har två bestånd med solpaneler och vår erfarenhet är att det har gett gott ekonomiskt resultat. Då framför allt det man förbrukar själv. Vimarhem har också givetvis med det här vid nybyggnationer som ett alternativ. När Helen pratar framtid måste jag också säga att du väl hade visst politiskt inflytande när Vimarhaga och Borghaga byggdes. Det borde kunna ha varit intressant, så du kanske inte ska vara för kaxig.

Det fick Helen Nilsson att snabbt ta sig tillbaka till talarstolen i Plenisalen.

– Hur kan du anklaga mig för det? Så som jag minns det byggdes Vimarhaga och Borghaga av den borgerliga majoriteten mellan 2010 och 2014. 

Efter det ebbade debatten ut och fullmäktige tog beslut om att anse medborgarförslaget besvarat. Vänsterpartiet reserverade sig ensamt mot det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt