Annons:

  • Inga sommarlovskort till ungdomar i Vimmerby:

    Det blir inga sommarlovskort till ungdomar i Vimmerby. Foto: MostPhotos

  • Inga sommarlovskort till ungdomar i Vimmerby:

    "Det är som att slänga pengar i sjön", menar Jacob Käll (C).

Inga sommarlovskort till ungdomar i Vimmerby: "Som att slänga pengar i sjön"

Det blir inga gratis sommarlovskort till ungdomar i Vimmerby kommun. Efter votering i kommunstyrelsen tog Vimmerbyalliansen beslut om att säga nej tack.
– Det hade varit som att slänga pengar i sjön, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Flera kommuner i länet, däribland grannkommunen Hultsfred, har tagit beslut om att hoppa på erbjudandet från KLT om att låta kommunens ungdomar åka gratis kollektivtrafik i sommar.

Frågan var uppe på kommunstyrelsens senaste sammanträde i Vimmerby – men efter votering blev resultatet att kommunen tackar nej till erbjudandet.

Majoriteten röstade emot att låta ungdomarna åka gratis medan oppositionen bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var för. 

– Vi har tagit beslut om att inte anta regionens erbjudande om att köpa in sommarlovskort. Skälet är att vi inte ser att vi har tillräcklig finansiering för det, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C). 

Erbjudandet gällde alla elever från årskurs sex upp till gymnasiet. För Vimmerbys del hade det handlat om drygt tusen elever. Kostnaden hade blivit cirka 550 000 kronor.

– Jag tror inte alla efterfrågar det och då tycker vi det är ganska onödigt i en situation där vi har gjort av med mycket medel. Vi hade en annan tanke om att kunna erbjuda kort till de som efterfrågar det, men den lösningen var inte görlig. Jag är nästan övertygad om att alla 1 080 elever inte skulle skulle använda ett sådant kort och då slänger man pengar i sjön eller till KLT och det är kanske det KLT vill, säger Käll.

Så trots ett rekordstort överskott förra året finns inte utrymmet för den här satsningen?

– Det är årets budget vi har att ta hänsyn till, säger Ola Gustafsson (KD).

"Handlar inte om det"

Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, pekar på att ungdomarna har chansen att tjäna ihop egna pengar till resor genom sommarjobb.

– Det råder ingen brist på sommarjobb i Vimmerby. Många ungdomar kan ta del av de här sommarjobben och tjäna ihop sina egna pengar. Vi hade en tanke om att ungdomar som bor utanför tätorten skulle kunna ta sig till tätorten billigt med buss, men det fanns inte som alternativ från KLT, säger hon. 

Voteringen i kommunstyrelsen slutade 7-6 till majoriteten.

– Sommarlovskort fanns en sommar för några år sedan. Då betalade staten ut pengarna till regionerna, men året efter fanns inte de pengarna öronmärkta i budgeten. Då valde regionen att inte fortsätta och då är det lite märkligt att man erbjuder kommunerna att ta över kostnaden för något som är en regional fråga, säger Ola Gustafsson (KD).

Flera andra kommuner, däribland Hultsfred, har valt att köpa in sommarlovskort. Bryr de sig mer om sina ungdomar och deras möjlighet till att resa?

– Nej, det handlar inte om det. Man kan se det på olika sätt, men det är andra faktorer som spelar in. Vi tittar på hur vi kan använda 550 000 kronor bäst och det här är kanske inte det bästa sättet, säger Ola Gustafsson.

– Det var alldeles för kort tid för att kunna föra en dialog. Förslaget hade behövt komma mycket tidigare. Vi själva hade tanken att kunna erbjuda ungdomarna som efterfrågar det här möjligheten, men den lösningen kunde vi inte få till och den får vi ta med oss framåt, säger Jacob Käll.

HÄR kan du läsa hur oppositionsrådet Helen Nilsson (S) ser på frågan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt