Annons:

  • Politiker i Vimmerby räknade röster – menar att det inte stred mot Valmyndighetens rekommendation

    Här pågår rösträkningen av onsdagsräkningen i Plenisalen med flera kandidater som deltog. Foto: Simon Henriksson

  • Politiker i Vimmerby räknade röster – menar att det inte stred mot Valmyndighetens rekommendation

    Det fanns ingen risk för valfusk, menar valnämndens ordförande Leif Larsson.

Politiker i Vimmerby räknade röster – menar att det inte stred mot Valmyndighetens rekommendation

Politiska kandidater bör inte arbeta som röstmottagare eller räkna röster i samband med valet, menar Valmyndigheten. I Vimmerby var nio politiker, som ställde upp i valet, med vid onsdagsräkningen.
– Det finns inte minsta lilla tvekan om att någon försökt rigga valet. Så är det inte, säger valnämndens ordförande Leif Larsson (C).

Annons:

Tidigare i veckan gjorde Corren en granskning av hur rekommendationen från Valmyndigheten hanterats i Linköpings kommun. Den visade att ett flertal kandidater var med och räknade röster i olika vallokaler i Linköping.

Inför årets val tog Valmyndigheten ett tydligare grepp kring säkerheten kring valet. Bland annat ska en vallokal vara en värdeneutral miljö utan några partisymboler.

En del i det arbetet handlar också om att kandiderande politiker inte ska tjänstgöra som röstmottagare.

"Valmyndigheten bedömer att den som kandiderar på en lista inte bör arbeta som röstmottagare eller vid rösträkning räkna eller på annat sätt hantera rösterna i det val kandidaturen avser", står det i myndighetens ställningstagande som gått ut till landets samtliga 290 kommuner.

– Vi har tagit fram detta för att vi anser att det finns anledning att informera kommunerna så att de vet hur vi ser på reglerna och för att försöka få en lika bedömning av lagen. Bestämmelserna om propaganda finns ju för att väljarna ska känna att man inte blir utsatt för någon påverkan under själva valhandlingen, säger Anna Blomberg, jurist på Valmyndigheten, till Corren.

"Kunde det rent hypotetiskt"

Med anledning av den granskningen valde vi att undersöka hur det såg ut i Vimmerby kommun. På fredagen nådde vi valnämndens ordförande Leif Larsson (C), som var en av de politiska kandidater som fanns med och räknade rösterna från uppsamlingsdistriktet onsdagen efter valet.

– Valnämnden är ansvariga för uppsamlingsräkningen på onsdagen och det är en del i vårt parti. Det är en tradition att valnämnden, som består av alla partier i fullmäktige, räknar rösterna på onsdagen. Det finns ingen risk och inte minsta lilla tvekan om att någon skulle försökt rigga valet. Alla räknar också varandras buntar när vi räknar ihop rösterna och jag känner mig väldigt trygg med hur vi hanterar det, säger Leif Larsson (C).

Onsdagsräkningen, eller uppsamlingsdistriktet som det formellt heter, bestod av 460 röster som kunde ha påverkat utgången av kommunvalet. Det handlade om brev- och poströster samt röster som lagts undan från förtidsröstningen. 

I Vimmerby var en majoritet av de som räknade röster på onsdagen politiker som fanns med på olika valsedlar. Totalt rörde det sig om nio politiker.

– Här har det alltid varit valnämnden som hanterat. Det har sett lite olika ut från val till val, men det är valnämnden som är ansvarig för rösträkningen. 

Kunde ni inte ha gjort på något annat sätt med anledning av den här rekommendationen?

– Vi kunde, rent hypotetiskt, ha tagit in andra personer som gjorde röstsammanräkningen, men valnämnden är fortfarande ansvarig och hade behövt vara närvarande. Jag tror att det hade ett varit ett misstag att ha en opolitisk valnämnd. Det här är personer med engagemang för frågan och alla partier i fullmäktige ges också möjlighet att delta.

Hade det inte varit lämpligt att ta in andra som räknade rösterna?

– Valmyndighetens direktiv gäller röstmottagare i vallokalerna och den funktionen hade inte valnämnden alls. Som ordförande har jag varit och kollat på hur förtidsröstningen ser ut, men det här är inte röstmottagning utan här handlar det om att räkna inlämnade röster.

Du tycker att det finns en betydande skillnad där?

– Det här är att räkna inlämnade röster och det finns ingen rekommendation om att onsdagsräkningen ska göras av andra personer. Den ska göras på ett rättssäkert sätt och det upplever jag har gjorts.

"Tveksamt att ge sig på valnämnden"

inför valet valde valnämnden att byta ut en ordförande för ett av valdistrikten. Det rörde sig om Per Åke Svensson som var ordförande distriktet Rumskulla-Pelarne.

– Det var inga konstigheter med det. Han stod med på en lista och då gjorde vi ett byte där. 

Under valnatten fanns inga partibundna röstmottagare i vallokalerna, enligt Leif Larsson.

– Risken för valfusk är med andra ord lika med noll. Rösterna räknas i vallokalerna, rapporteras in till Valmyndigheten och när de är klara med alla tre valen så åker distriktets ordförande plus en person till in med plomberade handlingar och lämnar ifrån sig det materialet. Valnämnden tar emot det, men räknar inga röster utöver vid onsdagsräkningen.

Kan du se att man som väljare tycker det är olämpligt att politiker räknar röster?

– Valnämnden har ett övergripande ansvar för valets genomförande och risken för valfusk är lika med noll. Vi gör det här tillsammans med valkansliet och följer alla regler. Dessutom är sammanräkningen är offentlig. Alla har möjlighet att vara där och följa sammanräkningen. Jag tycker det är tveksamt att ge sig på valnämnden som institution. Jag är fullständigt trygg med hur den här biten har hanterats och hur valet har genomförts i Vimmerby. Det vi har fått till oss från Länsstyrelsen är ord som "exemplariskt" och "mycket bra", så jag är fullt tillfreds med hur valet har skötts.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt