Annons:

Så många röster kan vara kvar att räkna i Vimmerby – kan påverka slutresultatet

Många röster är kvar att räkna i Vimmerby, säger valnämndens ordförande Leif Larsson. Foto: Arkivbild

Så många röster kan vara kvar att räkna i Vimmerby – kan påverka slutresultatet

Slutresultatet kan komma att påverkas. Det återstår fortfarande ett hundratal röster att räkna senare i veckan.
– De sista mandaten är inte spiksäkra, säger valnämndens ordförande Leif Larsson.

Annons:

Vid onsdagsräkningen ska det 14:e valdistriktet i Vimmerby räknas, det som kallas uppsamlingsdistrikt, och det rör sig om flera under röster, menar valnämndens ordförande Leif Larsson. 

Rösterna det handlar om brevröster från utlandet och andra röster från själva valdagen i någon av landets andra vallokaler för förtidsröstningen. Vid 09-tiden på onsdag ska rösterna vara i stadshuset för den sammanräkningen som är offentlig.

– Vi vet förstås inte hur många det är, men det brukar vara ett 50-tal röster, säger Leif Larsson, ordförande i valnämnden. 

Men det är inte bara dessa 50 röster som ska räknas. 300 röster från hela förtidsröstningen har lagts undan och ska också räknas på onsdag.

– Vi har fått tydliga direktiv från Valmyndigheten att vi är ålagda att lägga undan 300 röster av förtidsrösterna. Dessa ska blandas med de här 50 rösterna och därefter räknas. Det kan handla om väldigt distriktvis och det är för att klara valhemligheten. Då kan valhemligheten avslöjas och därför ska vi göra så här. Det lär vara runt 350 röster som återstår att räkna.

Kan det komma att påverka valresultatet?

– Det kan det. De sista mandaten är inte spiksäkra. Det beror lite på slumpen. Det kan förstärka trender, men det kan också förändras. Jag räknade på det i natt och det sista mandatet av de 49 har Vänsterpartiet just nu. Deras plus ett hänger löst där. Det parti som är närmast är Socialdemokraterna. Det tyder på att det kan slå något mandat emellan dem. 

Fick bra betyg

Under måndagsförmiddagen har valnämnden levererat rösterna till Länsstyrelsen i Kalmar. 

– Vi fick betyget exemplariskt av Länsstyrelsen. Det tyder på att vi har haft koll på det och gjort det här bra, säger Leif Larsson.

Har ni någon mer information om det misstänkta valfusket?

– Det verkar enbart ha varit i en vallokal och det är inga fler konstigheter som rapporterats in. Det tyder på att det här har varit begränsat och att det här rörde riksdagsvalet för ett litet parti. Det tyder på att vi har haft koll på det.

Lågt valdeltagande

Själva personkryssen i kommunvalet kommer förmodligen dröja. 

– Tidigast i slutet på veckan kommer personkryssen. Det är inte säkert det blir klart den här veckan ens. Varje röst ska granskas en gång till och det kan dröja. 

Valdeltagandet ligger på 79 procent i Vimmerby. För fyra år sedan var det 86,28 procent.

– Valdeltagandet har sjunkit överlag i Sverige. Vi måste sätta oss och titta på det. Men man ska komma ihåg att 350 röster till ska räknas in, så det kommer stiga. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt