Annons:

Valnämndens ordförande:

Väljarna kan känna sig säkra på att det råder opartiskhet i Plenisalen, bedyrar Leif Larsson. Foto: Simon Henriksson

Valnämndens ordförande: "Väljarna kan vara säkra på opartiskhet"

Valnämndens ordförande Leif Larsson (C) säger att Sverigedemokraternas valsedlar fanns i stället, men att de hade flyttats. Han betonar att väljarna kan lita på opartiskhet i vallokalerna.
– Men det var därför väljaren inte hittade sedlarna, säger han.

Annons:

Tidigare under onsdagen rapporterade vår tidning om att en väljare var upprörd över att Sverigedemokraternas valsedel inte fanns i valsedelstället när hen skulle förtidsrösta i Plenisalen i Vimmerby. HÄR kan du läsa mer om det.

– Jag har nu undersökt det här närmare och det som hände var att sedlarna hade flyttats. Det fanns sedlar i stället, men de var flyttade och därför hittade inte väljaren sedlarna. Att sedlar flyttas kan bero på att någon tar flera sedlar och inte ställer tillbaka sedlarna i rätt fack eller att någon gör det av illvilja. Det kan handla om att lyfta fram det egna partiet, säger valnämndens ordförande Leif Larsson.

För att försöka förhindra att situationer likt denna uppstår agerar man nu från valkansliet.

– Nu kommer man att kolla valsedelstället med tätare intervaller. Men jag vill verkligen betona att det inte saknades sedlar. Det är ingen brist i rutinerna, men det har noterats att man behöver kolla upp det här på ett säkrare sätt. Jag har varit i vallokalen i dag och på drygt en timme kom det 90 personer som röstade. Under den tiden gick valförrättarna runt och organiserade upp det hela. 

Då bör det bli färre missöden framöver?

– Vi har inte resurser att kolla upp efter varje person som röstar. Man får göra det med ganska täta intervaller, så att det fungerar. 

"Inga tendenser till valfusk"

Det viktigaste tycker Leif Larsson är att väljarna kan vara förvissade om att arbetet i lokalen fungerar som det är tänkt.

– Det finns inga tendenser till valfusk eller liknande, utan det här är en incident som kan uppstå. Det handlar om att klara ut det på bästa möjliga sätt. Jag vill betona att alla som jobbar operativt i vallokalen är tillsatta av valnämnden och ingen av dem har någon partipolitisk koppling. Jag vill betona att väljarna kan vara säkra på opartiskhet. Jag vet att det kan ifrågasättas, men det finns ingen tveksamhet kring opartiskheten. 

Valnämnden är emellertid politiskt sammansatt.

– Vår uppgift är att vara den lokala myndigheten som ser till att det här genomförs på ett bra sätt. Vi har fått byta en ordförande i ett valdistrikt eftersom han nu ställer upp i valet. Så det finns inga tveksamheter kring att röstmottagarna är är helt opartiska.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt