Annons:

Storebroföretaget hårt drabbat av elpriserna – olika elområden ställer till det

Storebrogjuteriets vd Olle Ahlström i samspråk med riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD). Foto: Simon Henriksson

Storebroföretaget hårt drabbat av elpriserna – olika elområden ställer till det

Nyligen hölls ett näringslivsmöte med fokus på energifrågor i Vimmerby. Ett företag som drabbats stenhårt med fördubblade elräkningar är Storebrogjuteriet.

Annons:

Slutet av förra året och början av det här året har inneburit enorma ekonomiska smällar för såväl privatpersoner som företag när elräkningen har kommit.

Ett företag som drabbas hårt av de kraftigt stigande kostnaderna för elen är Storebrogjuteriet, som funnits i Storebro i flera hundra år. Vd:n Olle Ahlström deltog nyligen på ett näringslivsmöte som kommunen, VEMAB och Eon arrangerade. 

– Det jag tycker är olyckligt är att vi själva ska behöva ta ansvar för energifrågor. Vi ska bli mer effektiva och använda energin bättre självklart, men att själva producera är inte vår specialitet, säger Storebrogjuteriets vd Olle Ahlström.

Har ni övervägt det eller ser du det som helt ogörligt?

– Jag ser det som helt ogörligt. Det är för stora investeringar för vår verksamhet och jag tror inte man kan räkna hem det ens payoffmässigt. Det skulle bli väldigt dyrt om all industri behöver investera i solceller. Det är inte vår kärnverksamhet och det är bra om industrin får investera i sin kärnverksamhet. Det skapar mer arbetstillfällen. 

"Kan inte se det helt"

I samband med mötet, där fokus låg på energifrågor, visade Olle Ahlström upp en bild från Eon. Den visar att de fyra olika elområden, som Sverige är uppdelat i, länge låg väldigt lika.

– Det var så i flera år. 2012 skilde det några enstaka ören och så var det i flera år, men så händer någonting 2020. Under 2021 var det 62 och 63 öre per kilowattimme i elområde ett och två, men i elområde tre och fyra var det 95 respektive 112 öre. Under 2022 har det varit ännu värre. 160 öre i elområde fyra och 41 öre i elområde ett och två. Det betyder att vi har tre gånger så dyr energi för våra verksamheter jämfört med i norr.

Vad är din bild av varför det är så?

– Jag kan inte se det helt. Det går inte att skylla på pandemin eller kriget i Ukraina. Det är andra faktorer också.

Nedstängd kärnkraft ser Olle Ahlström som en orsak. 

– Det tillsammans med att det är attraktivt att importera el från Sverige i andra europeiska länder. I Europa är det här ganska låga priser, så de tar gärna emot energi från Sverige.

Vill investera i kärnverksamheten

Elkostnaderna för Storebrogjuteriet har fördubblats. Runt en halv miljon brukar elkostnaderna ligga på i månaden, men i början av året har det rört sig om en miljon.

– Det är svårt att göra något kortsiktigt. Det man gör är att försöka föra ut kostnaderna till kunden, men de har svårt att acceptera det. Vi har konkurrenter i elområde ett och två och de påverkas inte av energipriserna. Det kan göra att man flyttar produktion dit elpriset är lägre. Det skapas ju många arbetstillfällen uppe i norr också.

Ser du en risk att företag flyr?

– Nyetableringar tror jag kommer bli till stor del i norr. El är en av många parametrar. Den stora delen för oss är inte elen utan kompetensen. Att flytta med kompetensen är svårt. Jag tror att om konkurrenskraften blir sådan att våra kunder hittar billigare lösningar, så kan det leda till neddragningar på verksamheter eller konkurser. Det vore en dyster utveckling.

Finns det en risk för er verksamhet?

– Energi och elkostnader är en risk, men det jag tycker är att vi borde få fokusera på vår kärnverksamhet. Vi borde få utveckla det. Tittar man på arbetstillfällen, så är det så att om jag investerar 75 miljoner för att bli självförsörjande på energi så ger det inga arbetstillfällen på sikt. Fick jag investera 75 miljoner i verksamheten, så skulle det kanske innebära 30 nya medarbetare. Vi är 40 personer i dagsläget, så det är nästan en fördubbling.

"Hoppas man är lyhörd"

Olle Ahlström tycker att träffar likt denna behövs.

– Vi får hoppas att man är lyhörd och försöker hitta lösningar. På lång sikt är det här inte hållbart. Det är stora risker att man börjar använda fossila bränslen. Ett säljargument för vår verksamhet är att vi har ren energi i Sverige med vatten- och kärnkraften. Tyvärr med de politiska besluten har man stängt en del av kärnkraften och det vi behöver i de här elområdena är större kvantiteter. 

På tio år har Storebrogjuteriet minskat energianvändandet med cirka 40 procent.

– Alla i Sverige måste bli smartare på att använda den energi som finns. Vi har haft väldigt billig energi och varit bortskämda, säger Olle Ahlström. 

Kommunalrådet ser möjligt stödpaket

Kommunalrådet Jacob Käll (C), som deltog på mötet, ser risker för det lokala näringslivet.

– Faran är att man lägger produktionen någon annanstans. Vad vi kan göra lokalt är att påverka uppåt och vi måste göra ett utspel och påtala det. Det kanske handlar om att gå ihop med de närmaste kommunerna och göra det, säger han.

Käll ser en möjlighet för något stödpaket till industrin.

– Att få till en ändring tar tid. Under den tiden måste man kanske utforma något statligt stöd till industrin. Jag ska definitivt tala med närliggande kommuner och försöka göra något.

Rikard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet, informerade digitalt om det aktuella läget. Eon beskrev energifrågan ur ett makroperspektiv och hur krisen i Ukraina påverkar energisystemet i Sverige. Åbro Bryggeri fanns också på plats och företagets Johannes Gutman presenterade satsningen på solceller. VEMAB informerade också om energi från sitt lokala perspektiv. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt