Annons:

Kommunalråden om Sahlins besked:

Helen Nilsson (S) blev förvånad över Birgitha Sahlins besked att hon avsäger sig ansvaret för arbetsmiljön inom förskolan.

Kommunalråden om Sahlins besked: "Förvånande"

Barn- och utbildningschefen Birgitha Sahlin har frånsagt sig ansvaret för arbetsmiljön inom förskolan. Det förvånar kommunalråden.
– Jag är förvånad över att hon gör det just nu och inte inför 2018, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

– Den rambudget vi tilldelats för 2018 innebär att jag inte kommer att kunna klara av det som förväntas av mig vad gäller arbetsmiljön för förskolan, sade Birgitha Sahlin i ett pressmeddelande i förra veckan. 

Ett besked som förvånar de båda kommunalråden. 

– Det är lite överraskande och förvånande att hon gjorde det just nu och inte inför 2018, när det gäller 2018. Vi tar emot det och hon har informerat oss om det. Vi ifrågasätter inte hennes bild, vi ser att det är ansträngt i förskolan. Det är en bemanningsfråga, det är svårt med vikarier och svårt över huvud taget med personal, säger kommunalråden Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S). 

Just nu ligger ansvaret för arbetsmiljön i förskolan på barn- och utbildningsnämnden. 

– Det måste vi inom majoriteten – och även oppositionen – hantera. Vi måste titta på hur vi ska gå vidare med det, säger Tomas Peterson, ordförande i kommunstyrelsen, och fortsätter:

– Vi kan inte ha något arbetsmiljöansvar på politiken någon längre tid. Vi måste komma till rätta med det här, men exakt hur vet vi inte riktigt. 

Helen Nilsson, vice ordförande i kommunstyrelsen:

– Den direkta bilden är att vi måste se över det här och kanske göra en extern genomlysning av barn- och utbildning och hur man fördelar sina pengar inom det. 

Hur allvarligt är det?

– Jag har ingen större åsikt om det, mer än att jag är förvånad över att hon gjorde det just nu och inte inför 2018.

"Tagit tag i frågan"

BUN:s ledamöter har flera gånger vittnat om hur illa läget är inom just förskolan. 

– Vi har tagit tag i frågan och kommer att jobba hårt med den. Vi vet också att det kan komma pengar ovanifrån, att man har flaggat för det. Vi kommer att invänta det och se hur ekonomin ser ut, vad har vi för prognoser. Kanske kommer det finnas extrapengar som vi kan använda, säger Helen Nilsson. 

Tomas Peterson:

– Vi måste lösa den här frågan, så är det bara.

Birgitha Sahlin har fortsatt arbetsmiljöansvar för övriga verksamheter inom barn- och utbildningsförvaltningens verksamhet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt