Annons:

Ordförandens kritik:

Fullmäktiges ordförande Leif Larsson (C) fokuserade på det magra valdeltagandet i EU-valet i sitt sommartal. Foto: Simon Henriksson

Ordförandens kritik: "Det här duger inte"

Valdeltagandet sjönk i Europaparlamentsvalet i Vimmerby kommun. Det blev fokus för fullmäktiges ordförande Leif Larsson (C) i sitt sommartal till de folkvalda.
– Det här duger inte, dundrade han.

Annons:

Som traditionen bjuder avslutade vårens sista fullmäktige med ett sommartal av fullmäktiges ordförande. Leif Larsson (C) valde då att lägga stort fokus på det svaga valdeltagandet i EU-valet. 

– Valdeltagandet sjönk och även i Vimmerby. 5 651 personer i kommunen röstade och det var en minskning med 300 personer. Samtidigt har vi ökat förtidsröstandet med 130 personer, så över 400 färre uppsökte sin vallokal, sa han till församlingen.

Något han tydligt vädrade sitt missnöje kring.

– Valdeltagandet sjönk med tre procentenheter och färre än hälften gick till vallokalerna. Det här duger inte, det måste bli mycket bättre.

Gav känga till partierna

Under sitt tal berättade han att valnämnden kommer vidta åtgärder mot det magra valdeltagandet.

– Vi ska göra det lättare att komma till en vallokal eller på annat sätt underlätta för att lämna sin röst. Det här är något vi behöver gå igenom noga inför nästa val till EU-parlamentet om fem år. Vi håller valdeltagandet uppe i de allmänna valen och det ska vi fortsätta med.

Han ville också ge en känga till samtliga partier. 

– De förtroendevalda kan inte göra allt, utan det är upp till de aktiva politiska partierna att jobba mer för att höja valtemperaturen. 

I övrigt ville han också dela ut en del beröm.

– Vi har genomfört valet rent organisatoriskt på ett utomordentligt sätt. Vi har välutbildade och duktiga röstmottagare, rutiner som fungerar och valet har skett säkert, öppet och med ett starkt bevarande av valhemligheten. Vi har fått nyttiga erfarenheter inför valet 2026. 

Han påminde också om att det blir en tuff tid efter sommaren. 

– Nu väntar en tid av ledighet, men sedan kommer det bli arbetsamt till hösten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt