Annons:

”Hyresgästerna ska inte subventionera bostadsbyggande”

Centerpartiets Magnus Danlid är frågande till den tilltänkta Uven-affären. Foto: Jakob Karlsson

”Hyresgästerna ska inte subventionera bostadsbyggande”

Majoriteten vill att Vimarhem säljer tomten Uven7 till företaget Storbrolyan som i sin tur vill bygga 30 lägenheter i området. Oppositionen i Vimarhems styrelse är skeptisk till en eventuell försäljning.
– Vi är positiva så länge som Vimarhem får igen de pengar vi själva lagt ned på tomten, säger Magnus Danlid (C).

Annons:

Företaget Storebrolyan vill köpa två tomter i området – den ena av Vimarhem och den andra av tandläkarfirman i området – och bygga 30 bostadsrätter.

I dag fattade kommunstyrelsen beslut om att inleda samtal med Vimarhem för ”köp/förmedling/försäljning” av marken. Vimarhems styrelseledamot Magnus Danlid (C) är frågande till affären.

– Vimarhem har lagt ned 3,3 miljoner på att köpa den här marken och att riva en fastighet på området. Nu tar kommunstyrelsen ett inriktningsbeslut utan att ha förhandlat med Vimarhem och det är viktigt att Vimarhem får tillbaka de pengar man satsat. Allmännyttans hyresgäster ska inte subventionera privat byggande, säger Danlid.

Finns det något som tyder på att försäljningen ska subventioneras?

– Det kan jag inte säga. Dialogen i det här brister starkt och tydligt, det har inte varit någon dialog överhuvudtaget. Jag har förstått att tanken är att det ska bli en värdering och att det inte ska ha någon betydelse vad vi har gett. Vi har ingen tradition i Vimmerby om att subventionera Vimarhems byggnationer och allmännyttans hyresgäster ska inte bekosta det här, det är väldigt viktigt för oss. Det vore märkligt om Socialdemokraterna vill det.

 "En jättebra tomt"

Danlid tycker inte heller att 30 lägenheter räcker för den här marken och att den nya fastigheten ska ha tre eller fyra våningar. Storebrolyan har planerat två.

– Vi är överens om att det är positivt om någon vill göra något bra med tomten före oss. För Vimarhem är Pistolsmeden nummer ett och den här tomten ser vi en framtida byggnation på. Det är en jättebra tomt och den måste absolut utnyttjas så mycket som möjligt. Det är också viktigt att fastigheterna förskönar området och fungerar estetiskt. Om de tre kraven uppfylls – ingen subvention, fler antal lägenheter och det estetiska – så är vi positiva. Det är jätteviktigt att både bygga på bredden och höjden och kan köparen uppfylla det så stöttar vi det här. 

Om Vimarhem behåller tomten, när kan den bebyggas?

– Nu är det Pistolsmeden som gäller, men med den takt vi byggt tidigare så tänker jag i slutet av nästa mandatperiod. Vimarhems avskrivningsregler ser annorlunda ut nu och möjliggör en högre takt.

Fotnot: Centerpartiet valde att inte delta i dagens beslut i kommunstyrelsen men framförde detta till protokollet:  

"Vimmerby behöver bygga bostäder eftersom det är ett skriande behov av bostäder. Därför måste vi se till att det byggs många lägenheter på centrala tomter och med en möjlighet till visualisering av tänkta byggnationer på centrala tomter före beslut. Centerpartiet ser positivt på all byggnation men avstår från att delta i Socialdemokraternas och Moderaternas beslut om att skriva köpeavtal för att  Socialdemokraterna och Moderaterna själva får ta ansvar för att sy ihop denna affär."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt