Annons:

INN om arvodesbeslutet: ”Olyckligt för demokratin”

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij är kritisk till majoritetens beslut. Foto: Jakob Karlsson

INN om arvodesbeslutet: ”Olyckligt för demokratin”

Majoritetens arvodesbeslut höjer totalkostnaden med 600 000 – och hälften av dem är ofinansierade i majoritetens rambudget. Det menar oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).
– Det är olyckligt för demokratin, säger hon.

Annons:

I går fattade majoriteten beslut om nya arvoden för Vimmerbypolitikerna under nästa mandatperiod. Centerpartiet valde att inte delta i beslutet.

– Kostnaden för politiken är 5,6 miljoner i år. Nästa år har majoriteten höjt budgeten till 5,9 miljoner, men har jag fått rätt underlag så kostar deras förslag 6,2 miljoner. Man höjer budgeten med 600 000 och hälften av dem har man ingen finansiering för i den budget man tog beslut om förra veckan. Det är intressant att Tomas Peterson är kritisk mot att vårt rambudgetyrkande ännu inte presenterats när de själva ändrar i den budget de lagt fram innan beslutet ens är fattat.

 "Vi vill inte öka"

Centerpartiet ska diskutera arvodesfrågan på söndag och komma in med ett förslag före fullmäktige på måndag.

– Vi valde att avstå för att vi fick ett felaktigt beräkningsunderlag några minuter före sammanträdet. Det är olyckligt för demokratin att man inte är transparent. Det här är ett viktigt beslut och det vore bra om vi kunde komma överens, men vi vill inte öka den totala kostnaden.

Varför är ert förslag inte färdigt?

– Vi har inte fått några underlag. Det är min uppgift som oppositionsråd att informera de partier som inte sitter i kommunstyrelsen, men i den här frågan har jag inte kunnat göra det. I en sådan här fråga är det viktigt att utfallet blir korrekt så politikerna vet vad vi fattar beslut om.

"Väldigt bra" 

Nilsson Nachtweij är positiv till flera saker i majoritetens förslag.

– Det är bra att man insett att oppositionen haft för lite inflytande och att man går tillbaka till det vi var överens om före det förra valet. Nu blir det en andra vice ordförande överallt och oppositionen får vara med i presidierna. Det blir också en större del av arvodena till oppositionen. Det är också väldigt bra att man går tillbaka till ett kommunalråd.

Hur Centerpartiets förslag kommer se ut vill inte Nilsson Nachtweij gå in på:

– Det jag kan säga är att vi inte har några tankar på att höjda budgeten utan vi vill ligga kvar på 5,6 miljoner. Vi ser inget sånt behov.

Är det här ett beslut ni kan riva upp om ni går segrande ur valet?

– Ja, just för att det är en utökning, men det kan hända att deras förslag ändras. Vi hoppas att de lyssnar på våra argument.

 "Olyckligt"

Majoriteten kallade till ett extra kommunstyrelsesammanträde i går för att avgöra frågan. För sent, anser oppositionsrådet.

– Det är olyckligt att det kommer så sent. De fick uppdraget i april 2017 och ändå krävs det extra sammanträden. Arbetsutskottet skulle visserligen invänta organisationsberedningen men det var ett halvår sedan.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt