Annons:

Magnus Danlid (C) blir förfärad över kommunalrådet Tomas Petersons (M) uttalande.

Danlid om kommunalrådet: "Blir alldeles förfärad när jag hör det"

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) menar att det inte går att säga att det blir en förlustaffär för Uven. Något som Magnus Danlid (C) inte kan förstå.
– Jag blir alldeles förfärad när jag får höra att en av våra främsta kommunpolitiker inte ser det som en förlustaffär, säger han.

Annons:

Totalt har Vimarhem betalat 3 350 000 kronor för tomten Uven 7. Tomten har köpts i två delar och det första köpet gjordes 1992. 

En oberoende utvärdering kom fram till att tomten är värd 1,6 miljoner kronor. Ändå ansåg kommunalrådet Tomas Peterson (M) att det inte handlade om någon eventuell förlustaffär.

– Tomten är bokförd till 555 000 kronor i Vimarhem, så Vimarhem gör en miljonvinst om det säljs för 1,6 miljoner kronor. Det beror på att man har skrivit ner tomten kraftigt sedan tidigare och det är för att man har insett att marknadsvärdet inte är så högt som man köpt in för det. Man har tagit höjd för det och det är både positivt och bra, säger han och fortsätter:

– Det är därför felaktigt att säga att det blir en förlust och resonera om vad de köpt in den för. Man måste resonera kring vad den är värderad till. Förlusten är redan tagen och nu står man inför en vinstsituation. 

"Blir alldeles förfärad"

Det är ett uttalande som Magnus Danlid, centerpartistisk ledamot i Vimarhems styrelse, inte kan förstå.

– Jag blir alldeles förfärad när jag får höra att en av våra främsta kommunpolitiker inte ser det som en förlustaffär. Det går att jämföra med fibern eller Krönsmon. Är inte det en förlustaffär för att det har skrivits ned sedan tidigare? Det är likadant med Uven här, vi ser på kronan vad vi har haft för utlägg på det här, säger han.

Att ha ett lågt bokfört värde på tomten var för att det skulle vara möjligt att bygga, säger Magnus Danlid.

– Det är därför man har skrivit ned värdet och har ett lägre värde. Genom en sådan nedskrivning är de pengarna inget problem, men så kan man inte heller säga som Tomas säger. Revisionsbyrån har vi haft en del inkomster på, men att säga att det inte är någon förlustaffär är att gå över gränsen.

Själva värderingen vill han inte kommentera.

– Det är en annan fråga. Men ur ett kommunkoncernperspektiv säga att det inte är någon fara att göra satsningar, för det kan vi ändå skriva ned, så går inte att säga, säger han och fortsätter:

– Min förhoppning är att man tittar på vad Vimarhem har haft för kostnader. Det här är värt mer än 1,6 miljoner kronor. Skulle vi sälja huset, revisionsbyråhuset, så skulle nog marknaden sätta ett högre värde än så på det. Det är ett centralt, stort hus – men tomtmässigt kan jag inte ifrågasätta priset.

"Undrar hur Helen ställer sig till"

Danlid säger att Centerpartiet inte vill att det här ska bli som med projektet Stören. 

– Centerpartiets uppfattning är att det är mycket tveksamt att gå in med direktsubvention av ett privat företag. Det var Centerns linje om projektet Stören också. Jag kan notera att om vi på Vimarhem skulle bebygga tomten skulle inte någon hjälpa oss. Då får vi finansiera det inom bolaget. Ska vi sälja det här privat, ska då verkligen allmännyttans hyresgäster bekosta det? Det blir en subvention av privat byggnation, som allmännyttans hyresgäster får vara med och betala. Det undrar jag hur Helen Nilsson ställer sig till.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

6 kommentarer

Magnus Danlid 11 juli 2018 15.16

Centerpartiet välkomnar privata initiativ som vill bygga i hela Vimmerby kommun som Stören nu blir. Inte ens konstigt att kommunfullmäktige skulle fatta beslut som t o m skulle kosta skattekollektivet något om det verkligen hade behövts. Men viktigt då är att projekten upphandlas så att flera aktörer åtminstone får chans att visa sina idéer.
Under de 10 år som Centerpartisten Tomas Holgersson var ordförande i Vimarhem byggdes det 100 nya lägenheter fram till 2013 vilket nu gör att Vimarhem har över 1 300 lägenheter att hyra ut. Vimarhems styrelse planerade redan då för byggande av Pistolsmeden. Denna period har ett nytt hus med sex nya gruppbostäder byggts, samt tidigare Hattstugans- och Bullerbyns förskolor har byggts om till nya bostäder.
Centerpartiets vision är att tillhandahålla tillgänglighetsanpassade bostäder i såväl nya som gamla hus till ett rimligt marknadsmässigt pris, som Vimarhem tidigare har gjort och nu gör. Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna förhandlar hyresnivån med Hyresgästföreningen där vi argumenterar för att ha såväl äldre som nyare lägenheter att erbjuda. Vi resonerar och förhandlar om bl a marknadshyror. 2018 blev en låg höjning av hyran vilket vi från Vimarhem tycker är rimligt då Vimarhem gjorde ett bra ekonomiskt resultat 2017. Det resultatet tycker vi från Centerpartiet att hyresgästerna ska få ta viss del av, samtidigt som vi tycker en del av överskottet ska gå till byggnation av nya lägenheter. Jag hoppas du Johan har förstått Centerpartiets linje i finansieringsfrågan av nybyggnation. Vimarhem är en viktig del för hela Vimmerby kommuns utveckling där Vimarhem kan erbjuda lägenheter i olika storlekar och prisklasser. Sälja Vimarhems gamla välskötta hus för att bygga nya tycker vi i Centerpartiet är en dålig idé! Vimarhem är inte till salu! Där får Liberalerna söka stöd hos andra partier, om nu ditt parti tycker så.

Anders 11 juli 2018 15.43

Bäste Johan, dina argument blir ganska klara när man ser att Leijonram nyss fått ett (välförtjänt) lönelyft. Den här kommunen kan inte ha några pengar kvar,plocka mer från kommunens invånare för att göra ytterligare mer dumheter? Räcker det inte med grusplaner och diverse illdåd.Du vill helt enkelt ta mer av våra pengar på botten, och låta toppen passera förbi. Allt skit som man trycker nedåt har en viss förmåga att komma upp igen. Men drabbas man inte personligen av ekonomiska tilltag, ja då lär det fortsätta.

Johan Rosén 11 juli 2018 09.22

Jag håller med dig Magnus att kommunen i princip inte ska subventionera byggande
av bostadsrätter såsom projektet Stören. Sedan kan jag förstå och skulle nog inte dra mig för att stötta kommunalt sådana projekt för att få igång bostadsproduktion om andra möjligheter är uttömda.Men så är inte fallet i Vimmerby - vi har andra möjligheter. Du talar om att värdet på Uven skrivits ned och att nedskrivningen har de nuvarande hyresgästerna fått betala. Detta har Vimarhem gjort för att kunna bygga nytt med mindre produktionskostnad. Centern vet också att trots detta kommer de nya hyresgästerna ej kunna betala med sina hyrorna hela nya produktionskostnaden utan mer subvention måste till från nuvarande hyresgäster. Ni i styrelsen sitter just nu och vrider och vänder på projektet Pistolsmeden där ni ser att löpande underskott om cirka 2 miljoner per år. I Liberalerna vill vi stödja nyproduktion och vi tycker det är rätt att det äldre hyreskollektivet är med och betalar. Men vi talar om konsekvenser. Vi sätter tydliga målgränser dvs högst generell hyra i Vimarhem 1 öre under högsta i närliggande kommuner. Men ni i Centern ni pekar ej väg och ni talar inte om hur det ska bekostas. Frågan jag ställer mig vad vill ni? Och om ni vill något beträffande bostadspolitiken lokalt i Vimmerby, tänker ni redovisa konsekvenserna?

Johan Rosén 11 juli 2018 22.01

Om du tar del av vad vi säger i Liberalerna så är det inte att sälja Vimarhems fastigheter. Men faktum är att ni Centern i Vimmerby väljer att inte försöka höja hyran till nivåer liknande de högsta i närområdet. Därmed avstår Centern från muskler för att bygga nytt. Vi har en bostadsbrist. Vimmerby behöver fler invånare. Detta för att bibehålla service. Vimarhem borde haft kanske 1350 lägenheter.Det duger inte med 1300 st. Det är ambitionsnivån och viljan som brister. Ni söker ej bästa resultat. Du anger att Vimarhem sätter marknadsanpassade hyror efter förhandling. Vi liberaler i Vimmerby anger tydligt mål med hyresnivån och utgår från att är den skälig i andra kommuner i vår närhet är den skälig här i vår kommun. Vimarhem är hyresledande i kommunen och bör ta ett aktivt och resolut ansvar. Det vi klart skiljer oss åt är att ni i Centern i Vimmerby under år har negligerat att inte ta vara på möjligheten att samla i ladorna genom att ha lägre hyresnivån än högsta möjliga skäliga nivå. Nästa viktiga sak är hur är hur vi politiskt intresserade agerar. Pistolsmedjan kommer gå med underskott på kanske 2 miljoner kr löpande per år. Jag tycker det är ett bra projekt. Kunde som ovan sagt varit ett bättre projekt. Men vi bör tala om konsekvenser. Det är detta att inte säga som det är som föder politikermissnöje. Stå upp för vad du vill och tror på!

Anders 12 juli 2018 01.59

Så här har jag nu 2 aktiva politiker, då frågar jag er båda? Var kan en kommunal invånare få tillgång till offentliga handlingar mellan kommun och entreprenad firmor då det gäller framför allt byggnad,beredande av mark inför byggnad av tex industri, kommun politiker som hyr ut privat , alltså agerar hyresvärd? Och slutligen Johan...om nu ni Liberaler STÅR UPP för det här, verkligen VILL det här..så borde ni våga samla in pengar bland egna led, köra igång det hela och jag lovar att TRO er..men ni politiker har mycket att bevisa, ni pratar och och agerar med våra pengar ,utan att få några ordentliga straff för när ni gör fel..eller behöver ta mer ansvar än att avgå. Politiker missnöje..ja men det har ni själva sett till.

Anonym 12 juli 2018 13.37

Jag tycker att det är bra att liberalerna nu är mer aktiva med Johan R som svarar i DV, och även Magnus D. Det är ett sätt som gör att politiken kommer ut på ett mycket tydligare sätt.

Thomas P är fortfarande tyst. Det kommer ju inte att hjälpa mycket inför valet då S+M redan ligger uruselt till. Ni har två månader kvar, sen försvinner ni. Så mycket som S+M orsakat den här kommunen under sina fyra år vid makten är svårt att reproducera även om man skulle ha intentionen...

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

+ =  

Annons:

Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Dagens Vimmerby. Genom att använda Dagens Vimmerby tjänster godkänner du detta. Här kan du läsa mer om cookies.Jag förstår, ta bort detta