Annons:

Vänsterpartisten Jacob Kant vill höja habiliteringsersättningen i Vimmerby.

Vänsterpartisten vill höja habiliteringsersättningen i Vimmerby

Vänsterpartisten Jacob Kant föreslår nu en höjd habiliteringsersättning i Vimmerby kommun. Han pekar bland annat på att ersättningen är lägre än i Hultsfred och flera andra kommuner. Det skriver han i en motion.

Annons:

"Det är bra att Vimmerby har en väl fungerande daglig verksamhet med meningsfulla och värdeskapande aktiviteter för ungefär ett 40-tal personer med funktionsvariation i enlighet med LSS, personer som har en intellektuell funktionsnedsättning, autism eller som har fått en hjärnskada i vuxen ålder. Det är också bra att det utgår en ersättning för brukarna inom daglig verksamhet och det är också bra att denna relativt nyligen har höjts med 10 kronor till 52 kronor om dagen", skriver Jacob Kant i motionen.

Däremot anser han att det är mindre bra att ersättningen är lägre än i till exempel Hultsfred samt flera andra närliggande och jämförbara kommuner.

"I Hultsfred ligger ersättningen exempelvis på ca 70 kronor om dagen. Brukarna i Vimmerby debiteras också en avgift på 10 kronor om de väljer att äta mat i den kommunala bespisningen. Även om denna summa är kraftigt subventionerad så utgör den en stor del av den dagliga ersättningen", skriver han vidare.

Jacob Kant skriver att det finns möjlighet att rekvirera statsbidrag från Socialstyrelsen för att höja habiliteringsersättningen.

"Förra året rekvirerade Vimmerby bara en liten del av denna summa, enligt uppgift för att finansiera den tidigare höjningen. Detta är en bra början men det är även möjligt att rekvirera mer medel, samt att ta del av icke rekvirerade medel, för att kunna höja ersättningen. Under 2019 har Vimmerby kommun rätt att rekvirera 532 284 kronor samt att anmäla intresse av att ta del icke rekvirerade medel från andra kommuner. Denna rekvirering skall ske senast 1a juni. Den ungefärliga kostnaden för habiliteringsersättning i Vimmerby kommun uppgår till 470 000 kronor årligen så det fulla rekvirerade statsbidraget skulle möjliggöra en stor höjning av dagpenningen för brukarna inom den dagliga verksamheten", skriver Kant (V).

Nu föreslår han fullmäktige beslutar att höja habiliteringsersättningen till en så hög nivå som tillåts.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt