Annons:

Vänsterpartisten Jacob Kant. Foto: Simon Henriksson

Kant (V) i fullmäktige: "På vilken arbetsplats erhåller du lön om du inte är där?"

Ingen närvaro – inga pengar. Vänsterpartiet vill revidera partistödet i kommunen.
– Fyller vi inte stolarna som vi anförtrotts av väljarna ska vi inte uppbära ersättning för dessa, säger Jacob Kant (V).

Annons:

Motionen från Vänsterpartiet handlar om partistödet i kommunen. Kommunstyrelsen hade föreslagit avslag till motionen, men Jacob Kant (V) gjorde vad han förmådde att få fullmäktige att ändra sig.

– På vilken arbetsplats erhåller du lön om du inte är på arbetet? I vilken styrelse får du arvodering om du missar sammanträdet? Ingenstans är min spontana reflektion. Vi anser att samma princip kan funka här i fullmäktige. Fyller vi inte stolarna som vi anförtrotts av välarjan ska vi inte uppbära ersättning för dessa, sa Kant. 

Vänsterpartiet vill att partistödet minskar utifrån simpla kriterier.

– Vårt förslag går ut på att om man inte kan representera och närvara så minskar partistödet utifrån hur många platser man inte är förmögen att fylla vid dessa antal tillfällen. Vi är tveksamma till att frågan har prövats tidigare.

Stöd av Jakobssons

De två partilösa ledamöterna – Anneli och Kjell Jakobsson – gav tummen upp till motionen.

– Det här är en jättebra motion, tycker både jag och Kjell. Vi ställer oss bakom motionen, sa Anneli Jakobsson.

Marie Nicholson höll dock inte med.

– Just i Vimmerby är det inget större problem med tomma stolar. Vi har ganska hög procent av fyllda stolar. Jag förstår vad du menar, Jacob, men vi får ett personligt arvode om 500 kronor per sammanträde. Det får man inte om man inte är på plats. Arbetet är inte heller begränsat till att sitta i fullmäktige. I det ingår också gruppmöten, kampanjer och annat. Det är inte enbart att sitta här som är viktigt för ett parti, sa Nicholson (M). 

"Svårast att inställa sig"

Hon ser också svårigheter med att rekrytera nya politiker.

– Hur kommer det här fungera när vi ska försöka rekrytera småbarnsföräldrar? Det är dessa som har svårast att inställa sig när barnen är små och sjuka. Dessutom straffas då ens parti om man inte kan inställa sig. Hur känner man då? Jag tror det blir problematiskt när man ska rekrytera nya fritidspolitiker. 

Alliansvännen Ola Gustafsson (KD) delade hennes uppfattning.

– Man måste skilja på arvode och partistöd. Det fördelas utifrån antalet mandat och återfinns i våra regler att mandatstöd kan man få enligt vallagen för en fastställd ledamot. Finns det inte fler på listan, blir det heller inget mandatstöd för det mandatet. Jag är osäker på om Vänsterpartiets förslag har lagligt stöd i kommunallagen.

Kommunfullmäktige gick på kommunstyrelsens förslag om avslag. Vänstergruppen reserverade sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt